wtorek, 30 czerwca 2020

SURÓWKA Z KAPUSTY, Z KOPERKIEM I ZIELONĄ CEBULKĄ.

SKŁADNIKI:
1/2 główki małej kapusty
1 duże, słodkie jabłko
2 cebule z zielonym szczypiorem
1/2 pęczka koperku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka musztardy "stołowej"
kilka listków bazylii
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

WYKONANIE:
Kapustę poszatkować, troszkę posolić, popieprzyć. Do tego zetrzeć jabłko na dużych oczkach tarki, drobno pokrojony czosnek, bazylię i koperek. Białą część cebuli pokroić w kostkę, a zielony szczypior pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać z musztardą oraz olejem i schłodzić w lodówce.

wtorek, 23 czerwca 2020

KIESZONKI DROBIOWE Z SEREM ŻÓŁTYM.

SKŁADNIKI:
5 szt. małych filetów z kurczaka
5 plasterków sera żółtego
przyprawa gyros lub do kurczaka
1 duże jajko
olej do smażenia
bułka tarta do panierki

WYKONANIE:
W każdym filecie wyciąć ostrym nożem głęboki otwór (kieszonkę), wsypać trochę przyprawy gyros, włożyć do środka ser żółty, zwinięty w rulon. Całość obsypać po wierzchu przyprawą, panierować w jajku i bułce, po czym usmażyć na patelni na rumiano, na małym ogniu i pod przykryciem.
Podawać z ziemniakami i surówką warzywną.

poniedziałek, 22 czerwca 2020

SAŁATKA Z MAKARONEM I ANANASEM.

SKŁADNIKI:
1/2 opak. (250 g) makaronu "Farballe" (kokardki)
3 jajka
biała część pora lub 1 cebula czerwona
30 dag sera żółtego
30 dag szynki
2 słoiki selera w zalewie
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
1 mały jogurt (200 g)
1 średni słoik majonezu
sól, pieprz

WYKONANIE:
Makaron ugotować, przelać zimną wodą i pozostawić na durszlaku do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo.
Kukurydzę i ananasa odcedzić z zalewy, a selera odcisnąć. Ananasa pokroić na małe kawałki.
Pora lub cebulę pokroić w paseczki i troszkę posolić, a szynkę, jajka oraz ser żółty pokroić w małą kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać, dodać jogurt i majonez, przyprawić według uznania solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce.

niedziela, 21 czerwca 2020

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI.

Ciasto jest mięciutkie, słodkie i do tego kwaskowate owoce, pycha. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam również inne owoce sezonowe do tego placka.

Przepis na blaszkę o wymiarach: 22 cm x 37 cm. Miara szklanki 250 ml.

SKŁADNIKI:
1/2 kg rabarbaru
3 duże jajka
1/2 szkl. cukru
1 olejek pomarańczowy
200 g jogurtu naturalnego
2 1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju

WYKONANIE:
Jajka ubić z cukrem, wlać jogurt, ubijając nadal na małych obrotach dosypywać po trochu mąkę, na przemian z olejem. Na koniec dodać olejek, sodę i proszek, wymieszać, a na wierzchu poukładać obtoczone w mące truskawki (wtedy owoce nie opadają na dno i nie puszczają za dużo soku).
Piec około 40 - 50 minut w temp. 180' C.