poniedziałek, 31 sierpnia 2015

GULASZ WIEPRZOWY Z SZYNKI.

Gulasz jest dobrym daniem nie tylko na obiad, ale również jako gorąca przekąska na różne okazje.

SKŁADNIKI:
1 kg szynki
2 łyżki oleju
1 duża cebula
1 marchewka
kawałek pietruszki
kawałek pora
natka pietruszki
garść grzybów suszonych
2 łyżki mąki
majeranek
bazylia
rozmaryn
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych

Grzyby namoczyć w wodzie. Szynkę pokroić w grubszą kostkę, podsmażyć na oleju, na dużym ogniu, przełożyć do garnka, podlać wodą, tak żeby przykryła mięso, dodać kostkę rosołową, jarzynkę,grzyby i resztę przypraw , następnie dusić chwilę na małym ogniu pod przykryciem. Potem dodać pokrojone warzywa, gotować do miękkości mięsa. Mąkę uprażyć na patelni, rozrobić z wodą i wlać do gulaszu, doprowadzić do zawrzenia. Na koniec posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi i oczywiście z surówką.

niedziela, 30 sierpnia 2015

PLACEK Z RABARBAREM I PIANKĄ ŚMIETANKOWĄ.

BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wszystko wymieszać i wylać do blaszki. Piec w temp.  180'C przez około 30 minut. Ostudzić. Wyjąć z brytfanki, wyłożyć ją folią aluminiową i ponownie włożyć biszkopt.

MASA RABARBAROWA:
1 kg rabarbaru
18 dag (1 szkl.) cukru
2 budynie śmietankowe na 1/2 l bez cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. letniej wody
1 galaretka truskawkowa

Rabarbar pokroić w małe kawałki, przełożyć do garnka, zasypać cukrami i dusić pod przykryciem na małym ogniu, do jednolitej papki.
Budynie rozrobić w 1/2 szkl. letniej wody i wlać do gotującego się rabarbaru, często mieszając, tak aż do zgęstnienia. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i intensywnie mieszać do rozpuszczenia się jej w budyniu. Trochę schłodzić i wylać na biszkopt, rozprowadzić po placku.

DODATKOWO:
6 kostek czekolady deserowej

Czekoladę zetrzeć na wiórka.

MASA ŚMIETANKOWA:
500 ml śmietanki 36 '/,
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka agrestowa

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, pozostawić do stężenia.
Śmietankę ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać i wyłożyć na masę rabarbarową, rozprowadzić masę, na wierzchu posypać startą na wiórka czekoladą.
Placek schłodzić w lodówce.

sobota, 29 sierpnia 2015

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY.

Kapuśniak z młodej kapusty, to jedna z wielu ulubionych zup mojej rodzinki. Te świeże, młode warzywa nadają zupie niepowtarzalny smak i aromat. Mniam :-)

SKŁADNIKI NA 3 LITROWY GARNEK:

1 mała kapusta młoda
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
1 duża cebula
koperek
kilka gałązek natki pietruszki
4 ziemniaki
3 duże pomidory, najlepiej malinówki
1/2 kg żeberek wędzonych
1 laska kiełbasy zwyczajnej
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
2 łyżki oleju
majeranek
bazylia, oregano
płaska łyżeczka kminku
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 płaskie łyżki mąki

Do garnka włożyć żeberka, podlać wodą, jak zawrze woda to zebrać pianę, dodać przyprawy, kostkę rosołową, jarzynkę i tak chwilę gotować.
Z pomidorów zdjąć skórkę, drobno pokroić i dodać do wywaru.
Kapustę poszatkować i w osobnym garnku zalać wodą, doprowadzić tylko do zawrzenia i odlać wodę.
Do gotującego się wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, pora, następnie wyjąć żeberka i dodać kapustę. Ugotowane żeberka obrać z mięsa.
Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, usmażyć na odrobinie oleju i przełożyć do zupy, wraz z obranym mięsem. Mąkę uprażyć na patelni, rozrobić z wodą i wlać do zupy, doprowadzić do zawrzenia i chwilę pogotować. Na koniec dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki i koperek.

BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI.

SKŁADNIKI NA BARSZCZ:
porcja rosołowa z kurczaka lub inna
3 średnie buraki
1 cebula
kawałek pora
kawałek selera
marchewka
natka pietruszki
koperek
2 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
ocet winny do smaku
majeranek
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 płaska łyżka kminku

Do 3 litrowego garnka przełożyć porcję rosołową, zalać ją wodą i gotować, pozbierać z wierzchu utworzoną pianę, następnie dodać kostkę rosołową, jarzynkę w proszku, przyprawy, a także pokrojoną w kawałki marchewkę,pietruszkę, pora, cebulę i gotować do miękkości mięsa.
Buraki wymyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry, zalać wodą w osobnym garnku, gotować z niewielką ilością octu winnego.
Żeby nie dodawać octu to można zakisić buraki w słoiku, na własnym, naturalnym zakwasie.
Mięso i ugotowane warzywa wyjąć z garnka, dodać wodę z buraków i kilka plastrów buraka (na podtrzymanie koloru), następnie drobno posiekany czosnek i pokrojoną natkę pietruszki oraz koperek. Przyprawić do smaku.

USZKA -SKŁADNIKI:

FARSZ:
1/2 kg mięsa mielonego
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
pieprz, sól

Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso,drobno pokrojony czosnek,  przyprawić do smaku.

CIASTO:
2 jajka
3 szkl. mąki
letnia woda

Ze składników zarobić ciasto. Mąkę wysiać na stolnicę, wbić jajka, zamieszać z mąką i dodawać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto,żeby nie było za twarde i suche.
Ciasto rozwałkować, pokroić na małe kwadraty, nakładać farsz i zlepiać uszka.
Gotowe uszka ugotować w posolonej wodzie, z dodatkiem oleju ,przelać letnią wodą.
Uszka nakładać na talerz i zalać barszczem bezpośrednio przed podaniem.

DROŻDŻOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI.


Ciasto jest mięciutkie, puszyste, szybko się je robi, można zrobić je z każdymi owocami. Pychota, polecam. 

SKŁADNIKI:
1 kg śliwek
Śliwki przeciąć na połowę, wyjąć pestki.

KRUSZONKA:
1 szkl. mąki
10 masła
4 łyżki cukru
2 łyżki kokosu

Ze składników zarobić ciasto i wykruszając palcami zrobić posypkę.

CIASTO:
5 dag drożdży
1/2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. mleka
3 jajka
3 szkl. mąki

Jajka roztrzepać w misce. Do drugiego naczynia rozkruszyć drożdże, dodać obydwa cukry, mąkę, wlać mleko , olej i jajka, wszystko zamieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką, następnie wstawić do lodówki na 24 godziny, najlepiej na noc. Na drugi dzień wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na wysmarowaną blaszkę, poukładać śliwki (miąższem do wierzchu), posypać kruszonką i wstawić do zimnego piekarnika, piec w 170'C przez 50 minut.

wtorek, 25 sierpnia 2015

CUKINIA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI.

Cukinię lubię pod każdą postacią, jedną z mich jest właśnie zapiekana z pieczarkami.

SKŁADNIKI:
4 średnie młode cukinie lub kilka mniejszych
1/2 kg pieczarek
2 cebule
przyprawa do pizzy
1 jajko
2 łyżki oleju
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
10 dag sera żółtego

Cukinię umyć, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką gniazda nasienne. Trochę wyjętego miąższu zetrzeć na tarce o dużych oczkach, 3 łyżki.
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w paski i troszkę podsmażyć na oleju, przyprawić. Zdjąć z ognia, dodać jajko, bułkę tartą i trzy łyżki startego miąższu, wymieszać.
Farszem napełnić wydrążone rowki, posypać startym serem żółtym i piec w piekarniku w 200'C przez 30 mini, a potem na włączonym termoobiegu jeszcze około 15 minut, aż ser się zapiecze. Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.






CUKINIA ZAPIEKANA Z MIĘSEM.

Bardzo lubię cukinię pod każdą postacią. Faszerowana  z mięsem, to moje ulubione danie.

SKŁADNIKI:
4 młode cukinie lub więcej mniejszych
1/2 kg mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
4 duże pieczarki
przyprawa do mięs
2 łyżki oleju
10 dag sera żółtego

Cukinię umyć, odkroić końcówki, przekroić wzdłuż i łyżką wydrążyć gniazda nasienne. Trochę tego miąższu ze środka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i 3 łyżki dodać do nadzienia.

Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso, przyprawy, posiekany czosnek i krótko podsmażyć. Zdjąć z ognia, dodać bułkę tartą, starty miąższ, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce.
Nakładać farsz do cukini, posypać serem żółtym i piec w piekarniku w 200'C przez 30 minut, a potem włączyć termoobieg i piec około 15 minut, do zapieczenia się sera.
Podawać z keczupem lub różnymi sosami. Może być czosnkowy.

RZODKIEWKI W ZALEWIE OCTOWEJ.

Bardzo dobra
przekąska do wódki i sałatek.

SKŁADNIKI NA DWA SŁOICZKI:
około 400 g rzodkiewek (2 duże pęczki)
500 ml wody
65 ml octu spirytusowego 10%
70 g cukru
3/4 łyżki soli
1 łyżka oleju
łyżeczka pieprzu kolorowego
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe

WYKONANIE:
Rzodkiewkom obciąć liście i ogonki, dokładnie wyszorować. Za pomocą wykałaczki nakłuć na wylot 2-3 razy, najlepiej od strony gdzie były liście. Wodę zagotować z cukrem, solą, olejem i przyprawami. Na końcu dodać ocet a po chwili rzodkiewki. Gotować około dwóch minut. Rzodkiewki przełożyć do słoików i zalać przestudzoną zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować około 15 minut.

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

PAPRYKA W ZALEWIE OCTOWEJ.

Z tego przepisu wychodzi około 12 słoików 0,75 l.

SKŁADNIK:
5 kg papryki
1 opak. gorczycy
ziele angielskie
liście laurowe
olej

ZALEWA:
4 l wody
20 łyżek cukru
4 łyżki soli
1 1/2 szkl. octu 10 '/,

Zalewę zagotować.

Paprykę pokroić na kawałki, wyciąć gniazda nasienne, poukładać ciasno w słoikach. Do każdego słoika wsypać po płaskiej łyżeczce gorczycy, po dwa ziarenka ziela angielskiego, kilka kawałków połamanego liścia laurowego, dodać po 1 łyżeczce oleju i zalać gorącą zalewą. Słoiki zamknąć i spasteryzować 5 minut od zawrzenia wody. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

SAŁATKA Z BURACZKÓW.

Sałatka z buraczków to jedna z najpopularniejszych sałatek z dawnych czasów. Można by było stwierdzić, że druga po jarzynowej. Jest prosta i bardzo smaczna. Polecam.

SKŁADNIKI:
5 buraków
2 cebule
4 ogórki konserwowe
3 jajka
1 puszka groszku
1 mały majonez
1 łyżka musztardy stołowej
sól, pieprz

Buraki ugotować w posolonej wodzie, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę, trochę posolić i odstawić, żeby zmiękła. Jajka zetrzeć na tarce o  dużych oczkach, groszek odcedzić z zalewy, a ogórki pokroić w kostkę.
Wszystko razem wymieszać, dodać musztardę i majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Buraki mogą być również w zalewie octowej.

niedziela, 23 sierpnia 2015

CUKINIA W SYROPIE.

SKŁADNIKI:
3 kg obranej cukini
1 kg cukru
1cukier wanilinowy
5 goździków
4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Cukinię pokroić w kostkę. W 1,5 litra wody rozpuścić kwasek, zalać i zostawić na około 24 godziny. Nastepnie odcedzić cukinię, wodę w której się moczyła zagotować z cukrami i goździkami. Cukinię przełożyć do słoików,  zalać przegotowaną zalewą. Spasteryzować 5 minut od zawrzenia wody.
Tak przygotowaną cukinię można wykorzystać do ciast, deserów, a na syropie można przygotować galaretki, ubić śmietanę, dać kostki cukini i wyłożyć na biszkopt.


KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI.

CIASTO:
2,5 szkl. mąki pszennej
250 g masła
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone masło. Zarobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części (w proporcjach (1/3 i 2/3), większą część wyłożyć na blaszkę (36 x 21 cm), a mniejszą podzielić na małe kawałki i schłodzić w zamrażalniku. Blaszkę z ciastem zapiec w piekarniku, piec około 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Ostudzić.

PIANKA BUDYNIOWA:
5 białek
1/2 szkl. cukru
1 opak. cukru wanilinowego
2 opak. budyniu waniliowego
1/2 szkl. oleju

DODATKOWO:
500 g dowolnych owoców ( borówki i porzeczki, sliwki, maliny lub jabłka itp.)

Białka ubić na sztywno z cukrami, dodać budyń,  na koniec wolną strużką wlewać olej i ubijać do całkowitego połączenia się składników.
Na wystudzony blat wcześniej upieczonego ciasta wyłożyć budyniową piankę, wyrównać i poukładać dowolne owoce. Na wyłożone owoce zetrzeć pozostałą część ciasta (1/3) na tarce o dużych oczkach.
Piec w temp. 190'C przez około 30 - 40 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.


środa, 19 sierpnia 2015

SOS POMIDOROWY Z ANANASEM.

SKŁADNIKI:
1 kg pomidorów
1 kg cukini po obraniu
1/2 kg cebuli
2 duże papryki czerwone
1 papryka żółta
6 ząbków czosnku
4 duże listki świeżej bazylii
1 puszka ananasa
1 płaska łyżka papryki ostrej w proszku
2 łyżki musztardy
1/2 łyżki pieprzu mielonego
5 łyżek cukru
1/2 szklanki octu 10 '/,
2 łyżki soli
1 płaska łyżka ziół prowansalskich
1 płaska łyżka przyprawy do pizzy
1/2 szkl.oleju

Pomidory i cukinię pokroić w kostkę ,dodać przyprawy i sól, następnie gotować na małym ogniu do momentu rozgotowania pomidorów, zdjąć z ognia, dodać pokrojony czosnek i bazylię. Zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję. Następnie dodać olej,pokrojoną w piórka cebulę,w paseczki paprykę , wymieszać podgotować około 10 minut, dodać pokrojonego w kawałki ananasa, następnie ocet, cukier, doprowadzić do zawrzenia.  Przełożyć do słoików i spasteryzować 5 minut od zawrzenia wody.

POMIDORY W SOLNEJ ZALEWIE.

ZALEWA:
2 l wody
4 łyżki soli kamiennej

małe pomidory
czosnek
koper
chrzan

Zagotować zalewę. Do każdego słoika pokroić :czosnek, koper, korzeń chrzanu, poukładać ciasno pomidory i zalać zalewą. Spasteryzować 10 minut od zawrzenia wody. Odwracać słoiki do góry dnem.

sobota, 15 sierpnia 2015

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ.

SKŁADNIKI:
1 kg śliwek węgierek

Śliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki.

CIASTO:
60 dag mąki
5 żółtek
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru
25 dag margaryny

Ze składników zarobić ciasto, podzielić na dwie części: 2/3 wyłożyć na blaszkę, a 1/3 podzielić na gałeczki i włożyć do zamrażarki.

PIANKA BUDYNIOWA:
5 białek
2 łyżki cukru
2 budynie waniliowe na 1/2 l
2 łyżki mąki pszennej

Białka ubić z cukrem, dodać budynie i mąkę, wymieszać.

WYKONANIE:
Na cieście poukładać śliwki obtoczone w mące, miąższem do wierzchu, na nie wyłożyć piankę budyniową, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180'C i upiec na złoty kolor, około 60 minut. Kroić dopiero przestygnięte, bo będzie się rozpadać.

piątek, 14 sierpnia 2015

SAŁATKA Z OGÓRKÓW W POMIDOROWEJ ZALEWIE Z CZOSNKIEM.

SKŁADNIKI:
4 kg średnich ogórków
1 kg cebuli

Ogórki poszatkować w grubsze plasterki, cebulę pokroić w piórka, posolić,żeby zmiękły. Kiedy puszczą sok, odcedzić z solanki.

ZALEWA:
1 duży keczup pikantny (750 g)
1 słoik koncentratu pomidorowego (200 g)
1 łyżka soli
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. octu 10'/,
1/2 szkl. oleju
1 główka czosnku
pęczek natki selera
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych

Składniki zalewy zagotować na małym ogniu, często mieszając, dodać drobno pokrojoną natkę selera, przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie przełożyć do garnka cebulę i ogórki, zagotować chwilę, nadal często mieszając, jeszcze kilka minut, aż warzywa zmienią trochę kolor.
Gorącą sałatkę przełożyć do słoików i spasteryzować 5 minut od zawrzenia wody.

SERNIK NA ZIMNO Z BRZOSKWINIAMI I MALINAMI.

SKŁADNIKI:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
1 opak. 150 g okrągłych biszkoptów
lub upiec biszkopt z 4 jajek.

Blaszkę wyłożyć folią aluminiową.
Jeżeli są to biszkopty - ciastka, to poukładać je koło siebie, resztę pozostałych skruszyć i wypełnić nimi luki koło ciastek.
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody i pozostawić do stężenia.

BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, potem mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać i upiec w 180'C około 30 minut. Ostudzić.

SER:
1 kg sera białego w wiaderku
2 galaretki cytrynowe
3 łyżki cukru
1 szkl. malin

Galaretki rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, pozostawić do stężenia.
Ser zmiksować z cukrem, dodać tężejące galaretki, wymieszać, potem dodać maliny, delikatnie zamieszać łyżką i wylać na biszkopt.
Schłodzić w lodówce.

MASA ŚMIETANKOWA:
1/4 l śmietanki 30'/,
1 opak. śmietany w proszku''śnieżka''
2 galaretki truskawkowe

Galaretki rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, pozostawić do stężenia.
Śmietankę ubić z cukrem, dodać śmietanę''śnieżka'', następnie tężejące galaretki i wyłożyć na ser, poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie, ponownie schłodzić. Potem zalać tężejącymi galaretkami i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia sernika.

wtorek, 11 sierpnia 2015

PRZECIER POMIDOROWY Z CUKINIĄ.

Przecier jest smaczny i gęsty. Bardzo dobrze smakuje w sosie, zupie pomidorowej lub w różnego rodzaju potrawach mięsnych. Polecam.

SKŁADNIKI:
5 kg pomidorów
3 kg cukini
sól

Pomidory rozkroić na ćwiartki i wrzucić do dużego garnka, cukinię obrać ze skóry , pokroić w kostkę i wrzucić do gaarnka z pomidorami, podlać troszeczkę wodą i poczekać, aż pomidory i cukinia się rozgotują, posolić.  Dość szybko się to robi. Potem wszystko przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem.
Gorące przełożyć do słoików i spasteryzować około 5 minut od zawrzenia wody.

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

KARKÓWKA W MARYNACIE CEBULOWEJ

SKŁADNIKI:
1 kg karkówki
1 opak. zupy cebulowej
1/2 szkl. oleju
2 łyżki majonezu
pieprz
tymianek
majeranek
rozmaryn

Składniki marynaty wymieszać razem. Karkówkę pokroić na plastry, około 1 cm, posmarować każdego z obu stron, ułożyć w pojemniku, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i piec w 200'C do miękkości mięsa, pod koniec pieczenia odkryć,żeby się przypiekło.

RACUCHY DROŻDŻOWE.

Uwielbiam racuchy. Dzięki kefirowi są mięciutkie i puszyste. Można je robić z różnymi owocami: jabłkami, borówkami, malinami, a także rodzynkami. Z czym tylko się chce. Pychota.

SKŁADNIKI:
1 l kefiru lub jogurtu
1 jajko
5 dag drożdży
1/2 szkl. ciepłej wody
2 opak. cukru waniliowego
3 szkl. (poj. 250 ml) mąki pszennej
garść rodzynek
2 jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

WYKONANIE:
Rodzynki namoczyć w wodzie, jak napęcznieją to odcedzić z wody.
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę.
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier waniliowy, odstawić do wyrośnięcia.
W misce rozrobić kefir z dodatkiem jajka i mąki, dodać rozczyn drożdżowy, wymieszać, wsypać rodzynki i jabłka, następnie odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto nakładać dużą łyżką na rozgrzany olej i piec z obu stron na złoty kolor. Przestygnięte posypać cukrem pudrem.

ŚMIETANOWIEC Z BORÓWKAMI.

SKŁADNIKI:
1 szkl. borówek
2 galaretki niebieskie

Galaretki rozpuścić w 3/4 l wrzącej wody i pozostawić do ostygnięcia.

BISZKOPT:
6 jajek
1 łyżka kakao
5 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, potem obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać i wylać na blaszkę. Piec około 30 minut w temp. 180'C.
Kiedy biszkopt wystygnie to przekroić go na dwa placki.

MASA ŚMIETANOWA:
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka jagodowa
2 opak. kwaśnej śmietany po 400 g
5 łyżek cukru
3 łyżki żelatyny

Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody,wylać na talerz, pozostawić do zastygnięcia.
Jak stężeją to pokroić nożem w małą kratkę, tak by powstały kostki.
Żelatynę rozpuścić w 1 szkl. wrzątku, schłodzić.
Śmietanę zmiksować z cukrem, dodać zimną żelatynę. Galaretki rozgarnąć łyżką od brzegów talerzy, dodać do masy śmietanowej, zamieszać dobrze łyżką.

WYKONANIE:
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć jeden placek, wylać i rozprowadzić na nim masę śmietanową, przykryć drugim plackiem, przygniatając go lekko, na wierzchu poukładać borówki i zalać tężejącą galaretką niebieską. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

czwartek, 6 sierpnia 2015

KALAFIOR Z SOSEM CZOSNKOWYM.

SKŁADNIKI:
1 kalafior
1 mały jogurt naturalny
4 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
kilka gałązek koperku
sos ziołowy w proszku
sól, pieprz

Kalafiora ugotować w posolonej wodzie, odcedzić.
Czosnek drobno posiekać, koperek drobno pokroić.
Jogurt wymieszać z majonezem, dodać sos z torebki, czosnek, koperek, wymieszać wszystko i przyprawić solą, pieprzem.
Na talerzu poukładać kalafiora i polać go sosem.

środa, 5 sierpnia 2015

KARKÓWKA CEBULOWA.

SKŁADNIKI:
1 kg karkówki
1 opak. zupy cebulowej
2 cebule
15 dag pieczarek
2 łyżki oleju
1 śmietanka 30 '/,

Karkówkę pokroić w plastry, podsmażyć z obu stron na dużym ogniu, posolić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać zupą cebulową.
Pieczarki i cebulę pokroić, podsmażyć na oleju, troszkę posolić, wyłożyć na mięso, całość zalać śmietanką i piec do miękkości mięsa w temp. 180'C.

KROKIETY Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI W CHLEBIE TOSTOWYM.

Takie krokiety są smaczne i szybciej się je robi, bo nie trzeba smażyć naleśników.

SŁADNIKI:
1 opak. chleba tostowego
2 cebule
20 dag pieczarek
plasterki szynki
plasterki sera żółtego
keczup pikantny
przyprawa do pizzy
1 jajko
olej do smażenia
bułka tarta do panierki

Pieczarki i cebulę podsmażyć na odrobinie oleju, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do pizzy.
Kromki chleba oddzielić, rozwałkować wałkiem, każdą posmarować keczupem, położyć plaster sera, na to plaster szynki i trochę pieczarek podsmarzonych z cebulką, zwinąć ciasno w rulonik, panierować i usmażyć na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Dobrze smakują z barszczem czerwonym.

CUKINIA W POMIDOROWEJ ZALEWIE.

Sos jest smaczny, gęsty. Świetnie smakuje w sosach, potrawach mięsnych i oczywiście jest bardzo dobrym dodatkiem do kanapek. Polecam. 

SKŁADNIKI:
3 kg cukini po obraniu
1 kg cebuli
2 duże czerwone papryki

Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubszą kostkę. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, posolić.

ZALEWA:
1 duży keczup pikantny (750 g)
1 słoik koncentratu pomidorowego (200 g)
1 łyżka soli
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. octu 10 '/,
1/2 szkl. oleju
oregano, bazylia
kilka ziaren ziela angielskiego
3 połamane liście laurowe
kilka gałązek natki selera

Składniki zalewy zagotować, dodać drobno pokrojonego selera, następnie cebulę,paprykę, chwilę podgotować, często mieszając, dodać cukinię i nadal jeszcze podgotować.
Przełożyć do słoików, spasteryzować 10 minut od zawrzenia wody.