wtorek, 29 września 2015

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU.

SKŁADNIKI:
5 filetów śledziowych solonych (1 wiaderko)
mleko do namoczenia śledzi
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka keczupu pikantnego
1/2 szkl. oleju
1 łyżka octu 10 '/,
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
szczypta pieprzu
szczypta ostrej papryki
szczypta cukru
szczypta soli

Śledzie pokroić na kawałki i namoczyć je w mleku, przynajmniej dwie godziny. Potem wyjąć je, opłukać w przegotowaną wodą i odcedzić.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na 4 łyżkach oleju, do tego dodać koncentrat pomidorowy, keczup i resztę składników, wymieszać, przyprawić do smaku, pozostawić do ostygnięcia. Śledzie przełożyć do pojemnika lub szerokiego słoika, wymieszać z sosem i zamknąć szczelnie. Śledzie wstawić do lodówki na dzień lub dwa, żeby przeszły sosem.

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE.

SKŁADNIKI:
1 kg mąki pszennej
2,5 dkg drożdży
2 łyżeczki stopionego masła
2 szczypty cukru
1,5 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
1 szklanka cieplej wody
1/2 szkl. ciepłego mleka

Mąkę przesiać dwa razy, wymieszać z solą i zrobić wgłębienie w środku. Pokruszyć drożdże, dodać cukier i wlać ciepłe mleko wymieszane z wodą. Zrobić papkę i odstawić na 10 minut. Dodać masło, oliwę, zagnieść na elastyczne i gładkie ciasto. Okryć ściereczką i odstawić na około godzinę czasu. Z tej porcji ciasta uformować kilka bułeczek i ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia lub posypanej maka. Posmarować mlekiem i piec w 180'C, przez około 35 min.

poniedziałek, 28 września 2015

SOS BARBECUE DO MIĘS.

Sos jest bardzo dobry do mięs lub kanapek z wędliną, a najlepszy do mięs z grilla.

SKŁADNIKI:
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki keczupu
3 duże pomidory
4 łyżki musztardy stołowej
6 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
5 śliwek wędzonych
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki papryki chilli

Czosnek i cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i zdjąć skórkę, a potem pokroić w kostkę, następnie dodać do cebuli.Potem dodać drobno pokrojone śliwki, smażyć nadal i dodać resztę składników, dusić na małym ogniu przez około 45 minut, często mieszając, żeby się nie przypaliło. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem, przełożyć do słoików, spasteryzować 5 - 10 minut.
Można dodać więcej octu, jak ktoś lubi kwaśniejszy sos.

PASZTET Z KRÓLIKA.

SKŁADNIKI:
1 królik
1 kg podgardla
2 jajka
1 łyżka jarzynki w proszku
1 kostka rosołowa
3 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
natka pietruszki
4 bułki pszenne
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
majeranek
gałka muszkatołowa
pieprz

Królika poporcjować, ugotować z warzywami (dodać tylko jedną cebulę ), gotować jak rosół, dodać przyprawy. Ugotowane mięso i warzywa wyjąć z rosołu, namoczyć w nim bułki, odcisnąć trochę z wody. 2 cebule usmażyć na odrobinie oleju. Mięso odzielić od kości, podgardle pokroić na kawałki. Wszystkie składniki zmielić w maszynce, wbić jajka, przyprawić do smaku i wyrobić rękąasę mięsną, następnie przełożyć do dwóch brytfanek  ''keksówek'' i posypać po wierzchu jarzynką. Zapiec w piekarniku około 30-40 minut. Ostudzić.

SURÓWKA Z KAPUSTY W ZALEWIE.

SKŁADNIKI:
1/2 główki kapusty

ZALEWA:
1/4 szkl. octu 10 '/,
1/2 szkl. cukru
1/4 szkl. oleju
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki musztardy
1 kostka rosołowa
pieprz do smaku

WYKONANIE:

Kapustę poszatkować. Składniki zalewy zagotować i zalać nią kapustę. Po upływie 10 minut można już ją jeść.

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI.

 CIASTO:

25 dag mąki
15 dag masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
4 łyżki śmietany

DODATKOWO:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
kminek

FARSZ:
30 dag mięsa mielonego
20 dag pieczarek
10 dag kapustę kiszonej
1 cebula
1 jajko
10 dag startego sera żółtego
słodka i ostra papryka w proszku
1 łyżka oleju
sól, pieprz

CIASTO:
Składniki połączyć ze sobą, wyrobić ciasto i wstawić do lodówki, na czas zrobienia farszu. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt, pokroić na dwa szerokie paski, na każdy nakładać wzdłuż łyżką farsz, zlepić lekko brzegi i odwrócić zlepieniem do dołu, potem pokroić na kawałki. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem. Piec w 180' C na złoty kolor.

FARSZ:
Kapustę ugotować, odcisnąć z wody, drobno pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, smażąc nadal, dodać mięso, pieczarki i kapustę, przyprawić do smaku. Wystudzić, dodać jajko, ser żółty i dobrze wymieszać.

Z tego ciasta można zrobić paszteciki w kształcie pierogów. Podawać z barszczem czerwonym.

sobota, 26 września 2015

MIODOWNIK Z OLEJEM.

Placek jest pulchny i wilgotny.

Składniki na blaszkę 22/37 cm

SKŁADNIKI:
3 łyżki miodu
2 1/2 szkl. mąki
200 ml mleka
1 szkl. oleju (250 ml)
4 jajka
1 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opak. przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
1 słoik powideł śliwkowych

Miód jeśli nie jest płynny to roztopić. Do miski wlać mleko, olej, wbić jajka, dodać miód i miksować na średnich obrotach, następnie dodać resztę składników ( oprócz powideł ), wymieszać i upiec w 180'C około 50 minut. Ostudzić, przekroić na dwa lub trzy blaty, posmarować (przełożyć) powidłami śliwkowymi, przykrywając je kolejno jeden na drugi. Pozostawić do ''odpoczęcia.''

środa, 23 września 2015

TATAR.


Dodatek lodowatej i gazowanej wody do tatara sprawia, że mięso jest bardziej puszyste i delikatne. Mięso można zarówno posiekać, jak i zmielić.

SKŁADNIKI:
1 kg polędwicy wołowej
3 średnie cebule
2 - 3 łyżki przyprawy maggi
7 żółtek
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki zimnej gazowanej wody
sól, pieprz
1 łyżeczka musztardy lub drobno posiekanego ogórka kiszonego

Mięso zmielić lub drobno posiekać nożem, po czym dodać ogórki lub musztardę, wodę i olej, następnie całość dobrze ręcznie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, magii, i ponownie wszystko dobrze wymieszać. Mięso podzielić na 7 części. Każdą porcję mięsa ułożyć na talerzyku i zrobić wgłębienie. Do każdego wgłębienia włożyć żółtko i otoczyć posiekaną cebulką i ogórkiem.

niedziela, 20 września 2015

PASZTET Z CUKINI.

SKŁADNIKI:
3 średnie cukinie
3 cebule
3/4 szkl. bułki tartej
20 dag sera żółtego
4 jajka
1/4 szkl. oleju
3/4 szkl. kaszy manny
jarzynka w proszku-według uznania
pieprz

Cebulę pokroić w małą kostkę, cukinię zetrzeć ze skórką na dużych oczkach, trochę odcisnąć z soku. Ser żółty również zetrzeć na tarce.
Cukinię połączyć z serem żółtym, cebulą, bułką tartą, kaszą manną i olejem, następnie dodać rozkłócone jajka ,przyprawić i wyrobić na jednolitą masę. Przełożyć do brytfanki  ''keksówki'' i piec w temp. 180'C przez około 60 minut. Ostudzony pasztet kroić w plasterki i rozsmarować na kanapce.

KARKÓWKA Z MUSZTARDĄ I KECZUPEM.

Tak przygotowane mięso można upiec również na grillu, albo upiec w całości.

SKŁADNIKI:
1 1/2 kg karkówki
1/2 szkl. oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki w proszku chili
1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej
przyprawa do karkówki
majeranek
tymianek
rozmaryn
3 duże listki świeżej bazylii
3 łyżki keczupu
3 łyżki musztardy
sól

Karkówkę pokroić na plastry około 1 1/2 cm. Składniki marynaty wymieszać w misce, dodać drobno posiekany czosnek i bazylię. Na każdy plaster z obu stron nakładać widelcem marynatę, rozsmarować i układać w naczyniu żaroodpornym, następnie wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc. Po tym czasie wyjąć mięso, wstawić do piekarnika i upiec w temp. 200'C pod przykryciem, a kiedy mięso będzie miękkie, to zdjąć pokrywkę i przypiec na termoobiegu.

sobota, 19 września 2015

PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ KUSKUS I MIĘSEM MIELONYM.


SKŁADNIKI:
300 g mięsa mielonego
100 g sera feta
1 opak. Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
świeża bazylia
5 szt. papryki czerwonej
1 cebula
100 g kaszy kuskus
1 pęczek natki pietruszki
20 g sera żółtego

Kaszę kuskus przygotować według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Papryki umyć i odciąć z każdej z nich wierzch grubości ok 1. cm. Ostatnią paprykę pokroić w drobną kostkę.
Mięso przesmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą na oliwie. Fix Knorr wymieszać ze szklanką zimnej wody i wlać do mięsa – dusić na wolnym ogniu ok. 10 minut. Do mięsa dołożyć posiekaną paprykę, kuskus oraz pokruszoną fetę – wymieszać. Następnie farsz nałóżyć do każdej z papryk. Natkę posiekać drobno. Ser żółty zetrzeć na tarce i wymieszać z natką – posypać wierzch nafaszerowanych papryk.
Gotowe papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 180 °C przez ok. 45 minut. Udekorować listkami bazylii.

piątek, 18 września 2015

SZYNKA GOTOWANA, WĘDLINA.

SKŁADNIKI:
1 1/2 kg szynki
1 czubata łyżka soli do peklowania
1 czubata łyżka soli kuchennej
czosnek granulowany
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
pieprz naturalny
pieprz ziołowy
1 łyżeczka kminku mielonego
1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka tymianku
siatka wędliniarska

DO GOTOWANIA:
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
kilka liści laurowych
2 ząbki czosnku

Wymieszać razem sól kuchenną z solą do peklowania, obsypać dokładnie mięso. Następnie oprószyć wymienionymi przyprawami, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 3 doby do lodówki.
Wieczorem dnia trzeciego mięso wyjąć z folii, włożyć do siatki wędliniarskiej, wstawić do garnka, zalać zimną wodą ,tak około 2 cm ponad poziom mięsa.
Do wody dodać 2 łyżeczki musztardy, łyżeczkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych - zagotować.
Od zagotowania mięso gotować 10 minut. Wyłączyć gaz i pozostawić szynkę do rana w tej wodzie. Rano ponownie zagotować wywar i gotować drugi raz 10 minut. Po 10 - u minutach wyłączyć gaz, do wywaru dołożyć 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Pozostawić mięso w wywarze na około 6 godzin. Po tym czasie wyjąć szynkę z wywaru, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia.

czwartek, 17 września 2015

SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW.

Ta sałatka to doskonały sposób na wykorzystanie zielonych pomidorów, które już nie zdążą dojrzeć. Sałatka jest pyszna. Polecam.

SKŁADNIKI:
3 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
3  papryki

ZALEWA:
1 1/2 l wody
1 szkl. octu
20  łyżek cukru
3 łyżki soli
10 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
10 ziaren pieprzu czarnego
1/2 szkl. oleju

WYKONANIE:
Zagotować składniki zalewy.
Pomidory pokroić na cienkie plastry, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka,  następnie zasypać je 3 łyżkami soli i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie pomidory, cebulę i papryki dokładnie odcisnąć z solanki i wrzucić je do gotującej zalewy. Doprowadzić do zawrzenia i od razu wkładać sałatkę do słoików, dobrze ją dociskając, wierzch zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 5 minut od zawrzenia wody.

środa, 16 września 2015

UDKA Z KURCZAKA W MIODZIE I MUSZTARDZIE.


SKŁADNIKI:
4 udka z kurczaka
3 łyżki ketchupu
3 łyżki musztardy
3 łyżki miodu
duża szczypta chilli
3 ząbki czosnku
pieprz ,sól według uznania

Mięso oczyścić, każde udko podzielić na dwie części. Pozostałe składniki wymieszać (czosnek przecisnąć przez praskę). Mięso natrzeć marynatą i przełożyć do pojemnika, zamknąć,wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Zamarynowane mięso umieścić w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec około godziny,  żeby się upiekło na rumiano.


niedziela, 13 września 2015

UDKA Z KURCZAKA W CZOSNKOWO PIEPRZOWEJ MARYNACIE.

SKŁADNIKI:
8 udek z kurczaka
1/2 szkl. oleju
1 łyżkeczka grubo zmielonego pieprzu
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
rozmaryn
sól według uznania

Ze składników zrobić marynatę. Udka wymyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, obtaczać w marynacie i ułożyć w pojemniku, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć z pojemnika, poukładać w brytfance i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 200'C przez około 1 1/2 godziny na chrupiącą skórkę.

sobota, 12 września 2015

PIEROGI Z PIECZARKAMI.


Pierogi można podawać polane stopionym masłem lub uprażonymi skwarkami ze słoniny. Również dobrze smakują z barszczem czerwonym.

FARSZ:
1 kg pieczarek
20 dag sera żółtego
1 cebula
masło
sól
pieprz

WYKONANIE:

Pieczarki i cebulę pokroić w małą kostkę i usmażyć na patelni na maśle, do momentu wyparowania wody, przyprawić solą, pieprzem, następnie pozostawić do wystygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z pieczarkami.

CIASTO:

1 kg mąki

1 jajko

1 łyżka olejuo

koło 1/2 l ciepłej wody

WYKONANIE:

Na stolnicy wysypać mąkę, zrobić na środku wgłębienie, wbić jajko, wlać olej, wymieszać ręką i dodając stopniowo wodę zanieść elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, pokroić w kwadraty lub wykrawać szklanką kółka, nakładać łyżką farsz i sklejać. Wrzucać na posolony wrzątek, od wypłynięcia pierogów gotować około 4 minuty. Odcedzić i polać stopionym masłem.


piątek, 11 września 2015

CIASTO STEFANKA.

Przepis na to ciasto jest bardzo stary, ale placek jest pyszny. Polecam.

CIASTO MIODOWE:
500 g mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
150 g cukru
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej

MASA GRYSIKOWA:
500 ml mleka
4 łyżki kaszy manny (grysiku)
150 g cukru
200 g masła
1 cukier waniliowy

POLEWA :
100 g margaryny
50 g kakao
120 g cukru pudru
2 łyżki mleka

DODATKOWO:
około 400 g powideł śliwkowych (2 małe słoiki)
posypka cukrowa-kolorowa

CIASTO:
Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło (lub margarynę) i całość posiekać nożem. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz jajka.
Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. (Ciasto można również wyrobić w misce: mąkę, pokrojoną na kawałki margarynę, cukier, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając mieszadeł z hakiem- do wyrabiania ciasta). Ciasto podzielić na 3 części. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć 1 część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
W ten sam sposób upiec dwa pozostałe placki. Pozostawić do ostygnięcia.

MASA GRYSIKOWA:
Mleko wlać do garnka. Dodać kaszę mannę i gotować, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby nie zrobiły się grudki). Pozostawić do ostygnięcia. (Po ostygnięciu masa powinna być gęsta). Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, dodawać po łyżce zimny grysik. Do formy przełożyć pierwszy placek. Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy grysikowej. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć trzecim plackiem, polać polewą.

POLEWA:
Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować. Polać ciasto polewą kakaową. Wierzch można udekorować posypką cukrową.
Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Następnie przechowywać w lodówce.
Zamiast robić polewę, można też posmarować ciasto masą krówkową i posypać pisiekanymi orzechami.

CIASTKA ZE SKWAREK.

SKŁADNIKI:
60 dkg skwarek ze słoniny świeżej lub sadła
1 kg mąki
30 dkg cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy

Skwarki dokładnie zmielić przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać, wbić do niej jajka, dodać skwarki, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść, a następnie wyrobić dokładnie ciasto. Ciasteczka te wyciskać przez maszynkę do mięsa ze specjalną wkładką, ale można również cisto rozwałkować i wykrawać ciastka foremkami. Piec w nagrzanym do 200'C  piekarniku przez około 10 min, muszą być ładnie przyrumienione.
Można posypać cukrem pudrem, albo polukrować. Smacznego.

NALEWKA Z PIGWY.


SKŁADNIKI NA OKOŁO 3 L NALEWKI:
2,5 kg owoców
500 g + 200 g cukru (według własnego smaku)
1 l spirytusu
1/2 l przegotowanej wody

Owoce dokładnie umyć. Każdy z nich podzielić na 4 części pozbywając się z niego pestek oraz białych części. Skórkę zostawić. Przygotowane w ten sposób owoce umieścić w słoiku i zasypać cukrem (500 g). Pozostawić na 7 dni. Odcisnąć otrzymany sok i ponownie zasypać owoce cukrem (100 - 200 g). Pozostawić na 2 dni.
Tak przygotowany syrop zalać spirytusem, przyjmując poniższe proporcje.
Należy pamiętać, że niestety w tym wypadku bardzo ciężko jest określić ilość syropu jaką uzyska się , za każdym razem proporcje te mogą się nieco różnić.
Proporcje: - 1 litr syropu owocowego - 1 litr spirytusu - 1/2 litra chłodnej przegotowanej wody .
Po upływie 3 tygodni nalewka powinna zacząć się ładnie klarować. Można przyspieszyć ten proces przechowując ją w chłodnym miejscu .
Po 6 miesiącach nalewka zmieni barwę na kolor brązowy. Im dłużej leżakuje tym jest lepsza.


WĄTRÓBKA Z PIECZARKAMI.

SKŁADNIKI:
0,5 kg wątróbki
8 sztuk pieczarek
1 średnia cebulka
1 łyżeczka płaska grzybowego sosu sojowego
sól , pieprz do smaku
olej do smażenia

Wątróbki opłukać, oczyścić z błonek ,żył itp. Osuszyć papierowym ręcznikiem , żeby nie pryskały przy smażeniu . Cebulkę pokroić w piórka , pieczarki w grube plastry . Na patelni rozgrzać olej ( łyżkę -wystarczy ) i usmażyć cebulkę z pieczarkami , posolić i podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać wątróbkę , smażyć mieszając delikatnie przez 2 minuty , dodać sos sojowy i smażyć jeszcze około 5-8 minut w zależności od tego czy lubimy lekko krwistą , czy zupełnie wypieczoną . Zdjąć z ognia,przyprawić pieprzem , solą i odstawić pod przykryciem na około 5 minut. Podawać z chlebem lub ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.

PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I RYŻEM.

SKŁADNIKI:
3 cebule
500 g mięsa mielonego
1 szkl. ryżu
2 kostki bulionu warzywnego
6 szt. papryk czerwonych
200 g pieczarek
sól, pieprz (do smaku)
4 łyżki oleju

Z papryki odciąć wierzchy, usunąć gniazda nasienne. Cebulkę pokroić i usmażyć na patelni. Obrać i pokroić pieczarki, podsmażyć je na patelni. Do cebulki dodać pieczarki, ryż, wlać 3/4 litra bulionu warzywnego. Gotować pod przykryciem 10 minut. Półmiękki ryż wymieszać z mięsem mielonym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą paprykę napełnić farszem, przykryć odciętymi wierzchami i ułożyć ciasno obok siebie. Zalać bulionem i dusić na małym ogniu w szerokim garnku 30-40 minut.

czwartek, 10 września 2015

PASZTET DROBIOWO WOŁOWY.

Przepis pochodzi z internetu.

SKŁADNIKI:
1 cały kurczak
1/2 kg antrykotu wolowego
1kg boczku surowego
30 dag wątrobki z indyka
2 garstki grzybów suszonych
3 bułki kajzerki
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
kawałek selera
6 jajek
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 1/2 łyżki soli
1 łyżka pieprzu
majeranek
przyprawa do mięs
1 łyżka jarzynki w proszku
smalec do posmarowania blaszek
bułka tarta do obsypania

Kurczaka i wołowinę ugotować z warzywami jak rosół, wyjąć mięso, obrać od kości. Wyjąć warzywa, ugotować w wywarze boczek, wyjąć go, a w rosole namoczyć bułki.
Wątrobę ugotować w osobnym garnku.
Grzyby namoczyć i ugotować.
Wszystko, czyli : mięso, boczek, wątróbkę , warzywa i bułki zmielić w  maszynce,  dodać jajka , gałkę muszkatołową ,sól, pieprz, jarzynkę, majeranek, przyprawę do mięs, dobrze wymieszać. Nałożyć do wysmarowanych smalcem i wysypanych bułką tartą foremek ( jeśli to są jednorazowe foremki to nie trzeba).
Piec 1,5 godziny (góra- dół ) w 170'C. Przed włożeniem do piekarnika posypać jarzynką.

PIEROGI Z MIĘSEM.


SKŁADNIKI:
1 kg łopatki lub mięsa z rosołu
1 cebula
1 jajko
1 mała bułka
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz

WYKONANIE:
Mięso i cebulę pokroić w kostkę, potem usmażyć do miękkości na oleju (jeśli jest to mięso surowe). Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć. W maszynce do mięsa zmielić mięso wraz z bułką, podsmażoną cebulą, czosnkiem i 1 łyżką majeranku. Do zmielonych składników wbić jajko, dodać sól i pieprz, wymieszać.

CIASTO:
1 kg mąki
1 jajko
około 2 szkl. ciepłej wody
2 łyżki oleju

WYKONANIE:
Ze składników zarobić ciasto,  ma być pulchne i elastyczne. Rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka lub pokroić na kwadraty, nakładać łyżką farsz i zlepiać brzegi.
Wrzucać na posolony wrzątek, gotować, od wpłynięcia pierogów jeszcze około 4 minuty. Odcedzić i podawać polane stopionym masłem lub uprażonymi skwarkami, albo z usmażoną cebulą.
Pierogi również są bardzo dobre z barszczem czerwonym.

KROKIETY TOSTOWE Z KAPUSTĄ.

Te krokiety nie różnią się smakiem od tych w naleśnikach, ale zyskuje się na czasie, bo robi się je szybciej.

SKŁADNIKI:
1 opak. chleba tostowego
10 dag pieczarek
1/2 laski kiełbasy zwyczajnej
1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg kapusty świeżej
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
2 jajka
1/4 szkl. mleka
bułka tarta
olej do smażenia

Kapusty ugotować, każdą osobno, odcisnąć z wody.
Cebulę, pieczarki, kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki, pod koniec smażenia kiełbasę i podsmażyć. Następnie zmielić w maszynce na dużych oczkach razem z kapustą. Gotowy farsz wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem.
Jajka roztrzepać z solą, dodać mleko i dobrze wymieszać.
Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkować na desce na cienkie  ,, placuszki'', nakładać 1 łyżkę farszu, opanierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, następnie upiec na patelni z obu stron na rumiano.