niedziela, 31 stycznia 2016

SAŁATKA ŻYDOWSKA.

SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
6 jajek
3 cebule
3 ogórki kiszone
sól, pieprz
1 słoiczek majonezu

WYKONANIE:
Ziemniaki umyć, zalać wodą i ugotować. Jajka również ugotować na twardo, cebulę pokroić w kostkę. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka i ogórki również pokroić w kostkę, dodać do ziemniaków. Po wymieszaniu wszystkich składników doprawić do smaku pieprzem i solą. Następnie dodać majonez i wymieszać.
Sałatkę odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki.

KEBAB Z KURCZAKIEM.

CIASTO:
3 szkl. mąki
szczypta soli
3 łyżeczki oleju
1 szkl. wody

Ze składników zarobić ciasto, podzielić na 6 części, wstawić na chwilę do lodówki. Potem rozwałkować każdy placek na cienko, jak na makaron. Placki smażyć z obu stron na suchej patelni.

MIĘSO:
2 piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżka oleju

Filleta pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem,wstawić do lodówki. W tym czasie zrobić surówki i placki.
Wyjąć z lodówki,  następnie usmażyć na patelni, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek i podwyższyć ogień, aby odparowała woda, wtedy zdjąć z ognia.

SOS:
1/2 słoiczka majonezu
5 łyżek jogurtu naturalnego
1/2 op. przyprawy taiziki

Składniki wymieszać ze sobą.

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY:
1/4 główki kapusty czerwonej
1/2 marchewki
1 łyżka musztardy
1 jabłko
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Kapustę drobno poszatkować. Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce, dodać resztę składników i wymieszać.

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY:
1/4 główki kapusty
1/2 marchewki
kawałek pora
1/2 cebuli
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka chrzanu
sól

Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę i pora drobno pokroić. Dodać resztę składników, przyprawić.

WYKONANIE:
Na każdego placka nałożyć na środku surówkę z czerwonej kapusty, na nią nałożyć surówkę z białej kapusty, na to poukładać mięso, które polać sosem czosnkowym i zawinąć, tak, żeby nie wypadało nadzienie z placka.
Jeść na ciepło.

piątek, 29 stycznia 2016

KOTLETY SCHABOWE Z MUSZTARDĄ.

SKŁADNIKI:
1 kg schabu
musztarda sarepska
sól, pieprz
smalec do smażenia

WYKONANIE:
Schab umyć,osuszyć i pokroić na plastry około 1 cm, dobrze rozbić tłuczkiem do mięsa, doprawić solą i pieprzem, nastepnie każdy plaster posmarować musztardą i odstawić do lodówki na ok 1 h.
Po tym czasie panierować mięso w mące,roztrzepanym jajku, doprawionym solą i pieprzem oraz bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym smalcu.
Po usmażeniu kotlety wykładać na talerz z ręcznikiem papierowym i odsączyć z tłuszczu.
Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i surówką.

CIASTO Z POŁÓWKAMI JABŁEK.

CIASTO:
3 szklanki mąki ( 60 dag )
25 dag masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
1 łyżki kwaśnej śmietany

DODATKOWO:
9 jabłek średniej wielkości
1 łyżka śmietany 18%
1 szklanka cukru pudru

Składniki przygotować wcześniej, aby były w temeraturze pokojowej. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko,żółtko i  masło oraz śmietanę. Zagnieść
ciasto i wstawić na chwilę do lodówki.
Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wylepić dno dużej blaszki (36 x 25).
Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem do dołu. Drugą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować, przykryć jabłka. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180' C i piec ok 40-50 minut, aż ciasto się zarumieni. Piec na fundacji góra-dół.

Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Lukier rozsmarować na gorącym upieczonym już cieście i zostawić do całkowitego wystudzenia.

KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ.

FARSZ:
1/2 kg pieczarek
1/2 kg kapusty kiszonej
2 cebule
sól, pieprz
oregano
bazylia
2 łyżki masła

Jak ktoś nie lubi kapusty kiszonej, to można zastąpić ją kapustą białą.
Kapustę ugotować, odcisnąć z wody i drobno pokroić nożem.
Pieczarki i cebulę drobno pokroić i usmażyć na maśle z dodatkiem bazylii i oregano.
Kapustę wymieszać z pieczarkami i cebulą, przyprawić do smaku.

CIASTO:
3/4 l mleka
1/4 l wody gazowanej
1 jajko
2 szkl. mąki
szczypta soli

DODATKOWO:
olej do smażenia
bułka tarta do panierki
2 jajka
szczypta soli

Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Mąkę dosypywać stopniowo, bo jak wiadomo, każda mąka jest inna.
Z ciasta upiec naleśniki, nakładać farsz, zawinąć w krokiety i usmażyć w panierce na rumiano.
Podawać z barszczem czerwonym.

czwartek, 28 stycznia 2016

KARKÓWKA DUSZONA.

MARYNATA :
1/2 szkl oleju - oliwy
1 łyżka octu winnego
3 łyżki sosu sojowego, grzybowego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
szczypta cukru

PIECZENIE:
karkówka 1,8 - 2 kg
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
4 ziarna jałowca
rozmaryn suszony

Karkówka to bardzo wdzięczny kawałek mięsa. Można jeść na gorąco z sosem, można jeść na zimno na kanapki. Żeby była cudownie delikatna nie potrzeba dużo pracy. Wystarczy dobry kawałek mięsa i odrobinę staranności. Efekt gwarantowany. Karkówka- nie ma potrzeby pieczenia w piekarniku, używania rękawów itp. Jest zrobiona prosto i smakuje wybornie.

MARYNOWANIE:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać dokładnie, posmarować marynatą mięso, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.

PIECZENIE:
Po zamarynowaniu, mięso obsmażyć z każdej stony na rozgrzanej patelni, następnie
przełożyć do naczynia żaroodpornego metalowego (potocznie mówiąc  ,, gęsiarka''), posypać zmiażdżonym zielem angielskim, rozgniecionymi ziarnami jałowca, rozmarynem i listkami laurowymi. Podlać 1 szklanką wody i dusimy ok. 1,5 - 2 godzin, co jakiś czas uzupełniając płyn.
Gotowe mięso wyjąć z brytwanny, przykryć folią aluminiową i odstawić na 15 minut ,żeby odpoczęło. Powstały po pieczeniu sos przecedzić i zagęścić mąką. Podawać na zimno lub gorąco z sosem i dodatkami.

wtorek, 26 stycznia 2016

AMONIACZKI.

SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryny (120 g)
6 łyżek cukru
2 żółtka
1 całe jajko
1/2 szkl. mleka (120 ml)
1 łyżeczka amoniaku

Ze składników zarobić ciasto, rozwałkować na około 5 mm, wykrawać szklanką kółka, na środku wykrawać otworki i posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem, po czym piec w 180 'C,  na złoty kolor. Zamiast szklanką można wykrawać ciastka foremkami o różnych kształtach.







niedziela, 24 stycznia 2016

KLUSECZKI TARTE NA ROSOLE LUB MLEKU.

SKŁADNIKI:
1 szkl. mąki pszennej
1 jajko

Mąkę wsypać do miski,wbić jajko i wyrabiać ciasto do momentu, kiedy jajko przyjmie całe jajko i połączy się w jednolite, twarde ciasto. Ciasto podzielić na trzy gałeczki,obtaczać w mące i ścierać na tarce o dużych oczkach ,w między czasie rozdzielając kluseczki,żeby się nie skleiły.
Na gotujący się rosół lub mleko wsypywać partiami kluseczki,co jakiś czas mieszając łyżką i gotować do wypłynięcia na wierzch. Następnie zdjąć z ognia,żeby się nie rozgotowały.

sobota, 23 stycznia 2016

PĄCZKI Z ZIEMNIAKAMI.

SKŁADNIKI:
1 kg mąki
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
10 dag drożdży
150 ml ciepłego mleka
3/4 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
5 żółtek
1 łyżka spirytusu lub octu 10 '/,

marmolada do nadzienia
olej do smażenia
cukier puder do posypania

W ciepłym mleku rozrobić drożdże z cukrem, odstawić do wyrośnięcia.
Ziemniaki zmielić w maszynce, na małych otworkach.
W dużej misce pododawać resztę składników, potem rozczyn z drożdży i wyrobić na jednolite ciasto, do chwili, kiedy nie będzie kleiło się do rąk i do miski. Pozostawić do wyrośnięcia.
Następnie ciasto rozwałkować, wykrawać kółka szklanką, nakładać troszkę marmolady i sklejać brzegi, a potem uformować pączki. Układać je na tackach i ponownie odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
W wysokiej patelni lub szerokim rondelku rozgrzać olej i piec w nim pączki na rumiano, a potem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystygnięte posypać cukrem pudrem.

piątek, 22 stycznia 2016

PIEROGI Z KASZANKĄ I KAPUSTĄ KISZONĄ.

FARSZ:
1 kg kiszonej kapusty
1,2 kg kaszanki
1 duża cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz

Kapustę ugotować,  odcedzić i drobno pokroić.
Na patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodać kaszankę i chwilę podsmażyć. Do kaszanki dodać kapustę i razem smażyć jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.

CIASTO:
1 kg mąki
1 jajko
4 - 5 łyżek oleju
1,5 szkl ciepłej wody

Z podanych skladników zagnieść luźne ciasto. Odstawić na kilka minut , żeby odpoczęło. Przykrywam ścierką ciasto, żeby nie obsychało.

Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować 4 minuty od wpłynięcia. Podawać okraszone podsmażoną cebulą lub uprażoną słoniną.

środa, 20 stycznia 2016

ŻEBERKA W SOSIE MUSZTARDOWYM.

SKŁADNIKI:
1 kg żeberek
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki mąki
1 łyżka jarzynki w proszku
1 serek topiony śmietankowy
natka pietruszki
oregano
tymianek
majeranek
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe

Żeberka pokroić w paski, po dwie kości na porcję. Na rozgrzanej patelni obsmażyć je na wysokim ogniu z obu stron, przełożyć do garnka i podlać wodą, na tyle, żeby tylko woda przykryła mięso. Doprowadzić do zawrzenia, dodać przyprawy i musztardę, gotować do miękkości mięsa. Wtedy odlać 1/2 szkl. wywaru z mięsa, rozpuścić w nim serek, dodać do sosu. Następnie wlać zawiesinę zrobioną  z uprażonej mąki, doprowadzić do zawrzenia, przyprawić do smaku i posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami,  kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi i surówką.

wtorek, 19 stycznia 2016

PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI.

SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
150 g masła
2 jajka
2 łyżki cukru
50 g drożdży
1/2 szklanki gęstej śmietany
1 białko do posmarowania

FARSZ:
1/2 kg.kapusty kiszonej
6 średnich pieczarek
1cebula

Kapustę ugotować, odcisnąć  z wody i drobno pokroić. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć z również pokrojoną cebulą. Dodać do kapusty, przyprawić.

CIASTO:
Mąkę posiekać z masłem, dodać jajka, trochę soli, śmietanę i rozczyn z drożdży. Ciasto zagnieść, gdyby się kleiło , to wsypać mąki, ma być elastyczne.
Włożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, pokroić na paski o szer. 10 cm, nałożyć farsz i zwinąć w rolnik, który pociąć na kawałki. Następnie posmarować na wierzchu każdego roztrzepanym białkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 ' C, około 15 - 20 min. na złoty kolor.

poniedziałek, 18 stycznia 2016

PLACKI PO WĘGIERSKU.

SKŁADNIKI NA GULASZ:

1 kg mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki
15 dag pieczarek
1 duża cebula
1 mała papryka czerwona
3 - 4 średnie ogórki konserwowe
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
kilka gałązek natki pietruszki
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
1 łyżka oleju
2 łyżki mąki
przyprawy: majeranek
bazylia
oregano
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
sól, pieprz

Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Przełożyć do garnka, podlać wodą, tak, żeby przykryła ona mięso. Dodać kostkę rosołową, jarzynkę i przyprawy,według własnego uznania. Kiedy mięso będzie półmiękkie,dodać pokrojone jarzyny i pieczarki, a za chwilę pokrojoną w paski paprykę oraz w pół krążki ogórki. Całość chwilę pogotować, na koniec dodać zawiesinę z uprażonej mąki i wody, następnie pokrojoną drobno natkę pietruszki. Doprowadzić do zawrzenia.

Gulasz nakładać na placki ziemniaczane i podawać z zestawem surówek lub ogórkiem kiszonym.

PLACKI ZIEMNIACZANE:

1 kg ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka mąki
sól, pieprz
olej do smażenia

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, małych oczkach, dodać jajko, drobno posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz, mąkę i wszystko razem wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Z masy ziemniaczanej formować duże placki i piec na rumiano z obu stron. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

CIASTO SALCESON.

SKŁADNIKI:
5 jajek
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki oleju rzepakowego
1 kg jabłek

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę, odstawić.
Do dużej miski wbić całe jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać kakao, porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksować ,aż składniki się połączą. Następnie do masy dodać pokrojone wcześniej jabłka i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do dużej blaszki (35 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 'C i piec do suchego patyczka ok. 40-50 minut, funkcja góra dół.
Przed podaniem gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Do ciasta można też dodać 1 łyżeczkę cynamonu jeśli ktoś lubi.

niedziela, 17 stycznia 2016

CIASTKA FRANCUSKIE.

SKŁADNIKI:
60 dag mąki
40 dag margaryny
2 żółtka
1 op. cukru waniliowego
1 szkl. kwaśnej śmietany

Mąkę z margaryną i cukrem posiekać nożem, dodać żółtka, śmietanę. Ze składników zarobić ciasto, rozwałkować, złożyć na połowę, znowu rozwałkować i tak powtarzać kilka razy. Ciasto schłodzić na chwilę w lodówkce. Następnie wyjąć, rozwałkować i wykrawać trójkąty na rogaliki, albo prostokąty na grzebyczki lub rurki. Potem nakładać trochę marmolady i zlepić boki lub zwinąć w rurki, zależy jak komuś pasuje. Wierzch posmarować białkiem i piec na złoty kolor.
Najprościej będzie, jak wykroi się ciastka foremkami lub szklanką, tylko wtedy wierzch na białku trzeba posypać cukrem.

sobota, 16 stycznia 2016

PLACKI ZIEMNIACZANE Z KISZONĄ KAPUSTĄ.

SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
30 dag kiszonej kapusty
1 średnia cebula
1 jajko
2 łyżki mąki
sól, pieprz

Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnych oczkach, odcedzić z nadmiaru wody. Kapustę ugotować, odcisnąć z wody, pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodając jajko, mąkę i przyprawy,  wymieszać.
Placki smażyć na średnim ogniu ,na rozgrzanym oleju na rumiano.

piątek, 15 stycznia 2016

PĄCZKI SEROWE.

Składniki na około 20 sztuk.

250 g twarogu półtłustego
315 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki spirytusu
skórka otarta z cytryny
skórka otarta z pomarańczy
1,5 łyżeczki sody
cukier puder do posypania

Wszystkie składniki razem zmiksować. Łyżkę natłuścić olejem i nabierać porcje ciasta. Wrzucać na mocno rozgrzany smalec lub olej, smażyć około 4 minut na niezbyt dużym ogniu, żeby w środku były upieczone, ale z góry nie spalone. Wyjmować na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze.
Można polać lukrem.

czwartek, 14 stycznia 2016

KORNETKI W SOSIE ŚMIETANOWO - CHRZANOWYM.

SKŁADNIKI:
6 szt. kornetek
1 kostka rosołowa
1 łyżka chrzanu
2 łyżki śmietany
1 płaska łyżka mąki
oregano
majeranek
natka pietruszki

Kornetki włożyć do szerokiego garnka, zalać wodą, tak żeby tylko przykryła kiełbaski, dodać majeranek, oregano, kostkę rosołową i doprowadzić do zawrzenia. Następnie wyjąć kornetki dodać mąkę rozrobioną ze śmietaną w niewielkiej ilości wody, chwilę pogotować i dodać chrzan, po czym intensywnie mieszając połączyć ze sosem. Posypać drobno pokrojoną natką pietruszki i włożyć ponownie do tego kiełbaski. Chrzan dodać według uznania, jak ktoś lubi bardzo ostre potrawy, to można dać więcej.
Podawać z ziemniakami i surówką lub sałatką.

środa, 13 stycznia 2016

CIASTKA NA PIWIE.

SKŁADNIKI:
1/2 szklanki piwa
30 dag mąki
30 dag masła lub margaryny

DODATKOWO:
twarda marmolada
cukier puder do posypania

WYKONANIE:
Przesiać mąkę, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i posiekać. Następnie powoli dolewać piwo, zarobić dość zwarte ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na chwilę do lodówki. Następnie cienko rozwałkować, wykrawać kwadraty, nakładać nadzienie i sklejać jak pierogi lub zwijać w rurki. Można zrobić rogaliki, grzebyczki, jak kto woli. Wszystko zależy od naszej fantazji. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 'C ok. 15 - 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Posypać cukrem pudrem.

wtorek, 12 stycznia 2016

ŚLEDZIE Z GRZYBAMI LEŚNYMI.

SKŁADNIKI:
4 śledzie w oleju
4 cebule
10 dag grzybów suszonych
liść laurowy
2 łyżeczki lubczyku
pieprz
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

WYKONANIE:
Grzyby namoczyć na noc, zagotować razem z lubczykiem, liściem i odrobiną pieprzu. Potem odsączyć, pokroić w paski. Cebule obrać pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać koncentrat oraz pokrojone grzyby i trochę wody z grzybów . Chwilę poddusić ostudzić. Śledzie pokroić w kawałki 5 cm, poukładać w słoiku, dodać cebulę grzyby i olej na którym się dusiły . Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Im dłużej postoją, tym są lepsze.