sobota, 21 lutego 2015

SAŁATKA CEBULOWA


Składniki:
2 kg cebuli
2 kg marchewki
10 jajek
1 puszka groszku
1 duży majonez
sól, pieprz

Zalewa:
4 szkl. wody
1 szkl. octu 10%
4 łyżeczki soli
8 łyżeczek cukru
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych

Składniki zalewy zagotować. Marchewkę i jajka ugotować, pokroić w kostkę. Groszek odcedzić z zalewy.
Cebulę pokroić w piórka i ugotować na półmiękko w zalewie, po czym odcedzić i schłodzić.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego!

PĄCZKI


Składniki:
50 dag mąki
7 żółtek
12 dag masła
3/4 szkl. cukru pudru
7 dag drożdży
0,75 ml mleka
szczypta soli

marmolada wieloowocowa
cukier puder do posypania lub lukier do polania
olej do smażenia

Mleko troszkę podgrzać, żeby było letnie i rozpuścić w nim drożdże z cukrem. Do miski wsypać mąkę, wlać drożdże z cukrem, roztopione masło, potem dodać żółtka i wyrobić ręką ciasto, tak, żeby było pulchne i nie kleiło się do ręki oraz miski. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto lekko rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, nakładać troszkę marmolady, po czym zlepić dokładnie brzegi, żeby nie rozkleiły się podczas pieczenia. Piec na oleju na złoty kolor z obu  stron.
Przestygnięte pączki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

SAŁATKA Z KABANOSEM I PAPRYKĄ.



Składniki:
30 dag kabanosów
1 słoik papryki marynowanej
1 puszka ananasów w kawałkach
1 puszka kukurydzy
20 dag sera żółtego
1 mała cebula
oregano, bazylia, ostra papryka w proszku
1 słoik majonezu

Cebulę pokroić w kostkę, posolić i odstawić, żeby trochę zmiękła. Kabanosy pokroić w plasterki, paprykę w paski, a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ananasy i kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać razem, dodać przyprawy według własnego uznania, a na koniec wymieszać z majonezem.

FAWORKI NA PIWIE.


Składniki:
6 żółtek
1/2 szkl. piwa
25 dag mąki
płaska łyżeczka cukru

cukier puder do posypania
olej do smażenia

Składniki połączyć ze sobą, wyrobić ciasto, rozwałkować, wycinać długie prostokąty, na środku każdego zrobić nacięcie. Następnie uformować faworka i piec na złoty kolor z obu stron. Upieczone posypać cukrem pudrem.


FAWORKI.

Składniki:
50 dag mąki
6 łyżek cukru pudru
4 łyżki masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka spirytusu lub octu 10%
8 żółtek
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Ze składników zarobić ciasto, rozwałkować, pokroić w długie prostokąty, zrobić nacięcie na środku.
Następnie uformować faworka. Piec na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.

JABŁKO W CIEŚCIE



SKŁADNIKI:
3 jabłka
1 jajko
1/2 l mleka
1 szkl. mąki
1 op. cukru waniliowego
troszkę proszku do pieczenia
Składniki połączyć ze sobą, mieszając mikserem. Ciasto ma być trochę gęściejsze niż na naleśniki. Jak jest za rzadkie to dodać mąki.
Jabłka obrać ze skórki. Nożykiem do obierania warzyw wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w grubsze plastry.
Jabłko zanurzać w cieście łyżką, po czym kłaść na patelni i usmażyć placki na złoty kolor z obu stron. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

ZUPA GROCHOWA - PROWANSALSKA


Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
2 duże cebule
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka fasoli białej
1/2 puszki kukurydzy
3 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżka ziół prowansalskich
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 litry wody
sól, ostra papryka w proszku
kilka gałązek natki pietruszki
Na oliwie usmażyć mięso, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek.Przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać resztę przypraw i kostkę rosołową, zagotować.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle, wrzucić do zupy. Do tego dodać odcedzoną fasolę, kukurydzę i koncentrat pomidorowy, a także mąkę, rozrobioną w małej ilości wody. Doprowadzić do zawrzenia, przyprawić do smaku. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.

środa, 11 lutego 2015

MAKARON DOMOWY

Składniki:
2 szkl. mąki
2 jajka
troszkę ciepłej wody

 Z dwóch szklanek mąki zrobić kopczyk, wbić dwa jajka, dodać trochę ciepłej wody i na stolnicy zagnieść ciasto, takie, żeby nie było zbyt kleiste (wtedy dodać trochę mąki). Podsypując stolnicę mąką, wyrobić ciasto na jednolitą, gładką ''masę''. Ciasto podzielić na mniejsze gałeczki i rozwałkować na cieniutkie placki, pozostawić do wyschnięcia, następnie pokroić na paski, które potem pokroić na cienkie kluseczki - niteczki. Zamiast kroić ciasto nożem, można pokroić je maszynką do makaronu, wtedy będzie szybciej.
 Wrzucić nitki na wrzącą wodę i mieszać co jakiś czas. Kiedy wypłyną do wierzchu to zebrać łyżką cedzakową na sitko i lekko przelać zimną wodą.
Makaron domowej roboty długo się nie gotuje. Ja robię go do rosołu niedzielnego, bo moja rodzinka go uwielbia. Smacznego.

PIZZA DOMOWA.

NADZIENIE:
30 dag pieczarek
30 dag szynki pokrojonej w plasterki
4 cebule
30 dag sera żółtego
2 papryki czerwone
1 słoiczek keczupu
przyprawa do pizzy
sól, pieprz według uznania

WYKONANIE:
Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na odrobinie oleju, po chwili dodać pokrojone w paski pieczarki, chwilę jeszcze podsmażyć i przyprawić solą oraz pieprzem, odstawić. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
CIASTO:
Przepis na 3 pizze na cienkim cieście lub 2 na grubszym cieście.
Blaszki o wym. 20 na 35 cm.
1 jajko
5 dag drożdży
3 szkl. mąki
1 szkl. mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli

WYKONANIE:
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać szczyptę soli. Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, wlać mleko z drożdżami, olej i zamieszać łyżką. Następnie wyrobić ciasto ręką, tak, żeby nie przywierało do miski. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, to można dodać jeszcze trochę mąki. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.

Blaszki posmarować olejem. Ciasto podzielić na 2 lub 3 części, uformować z nich placki i przełożyć do blaszek. Ciasto posmarować keczupem, ułożyć plasterki szynki, na to wyłożyć pieczarki z cebulą, potem paprykę, następnie posypać delikatnie przyprawą do pizzy i startym serem żółtym. Piec w temp. 180 stopni C ok.30 minut.
Upieczoną pizzę polać keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego.

GOŁĄBKI Z RYŻEM I KASZĄ GRYCZANĄ

SKŁADNIKI:
1 duża główka kapusty włoskiej
1 kg mięsa mielonego z łopatki lub szynki
wieprzowej
3 woreczki ryżu
2 woreczki kaszy gryczanej
3 cebule
20 dag podgardla wędzonego
pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
sól, pieprz - według uznania

WYKONANIE:
Kapusta włoska jest lepsza od zwykłej, ponieważ jest mięciutka i każdy liść można gotować osobno. Resztę ze środka można  wykorzystać do zupy lub na surówkę.
Tak więc liście oddzielić na pojedyncze, wkładać kolejno do wrzącej wody i gotować tylko chwilkę, żeby nie były zbyt miękkie i układać na sitku.
Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, pod koniec pokrojone w kostkę podgardle, przyprawić zielem angielskim, solą i pieprzem, następnie zmielić w maszynce na dużych oczkach.
Ryż i kaszę ugotować w woreczkach, dodać do mięsa i wymieszać.
Z liści odcinać grube nerwy, nakładać farsz i zawijać gołąbki, potem układać w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance, po czym zapiec je w piekarniku około 30 minut.
Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.

OPONKI



Składniki:
1/2 kg mąki
1/2 kg sera białego
13 dag margaryny
4 jajka
1 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka wódki lub octu
1 op. cukru waniliowego
olej do smażenia oponek

Połączyć ze sobą składniki,wyrobić ciasto na stolnicy.Następnie rozwałkować na ok.1/2 cm, wykrawać szklanką kółka, a także zrobić małe otworki na środku każdej oponki i piec na dobrze rozgrzanym oleju.
Smacznego.

wtorek, 10 lutego 2015

SCHAB ZE ŚLIWKĄ W ZIOŁACH I MUSZTARDZIE

SKŁADNIKI:
2 kg schabu
200 g wędzonych śliwek


MARYNATA:
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki soli
1 duża łyżka miodu płynnego
10 łyżek oliwy
1 łyżka musztardy stołowej


WYKONANIE:
Umyty i osuszony schab przeciąć wzdłuż cienkim, ostrym nożem, tak, aby powstał głęboki rowek na nadzienie. Do tego rowka układać gęsto koło siebie śliwki, mocno ścisnąć i owinąć schab nicią, żeby nie rozpadł się w czasie pieczenia.
Następnie, składniki na marynatę połączyć ze sobą, dobrze wymieszać i posmarować cały schab.Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa, schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.
Potem piec 2 godziny w 200 stopniach C pod przykryciem,po tym czasie odkryć, odlać zgromadzoną wodę i piec jeszcze chwilę bez przykrycia.Po upieczeniu odciąć nici i pokroić w plastry.Polać sosem.

SOS:
Do wody odlanej podczas pieczenia dodać sos pieczeniowy (np. ''Winiary''), rozrobiony w małej ilości wody i zagotować.







KARPATKA.


CIASTO: 
5 jajek
1 szkl. wody

1 szkl. mąki
15 dag margaryny

WYKONANIE:
Margarynę z wodą zagotować, dodać mąkę, intensywnie mieszać do momentu, aż nie będzie ciasto przyklejać się do garnka. Zdjąć z ognia, kiedy ostygnie ubić mikserem, dodając kolejno jajka na jednolitą masę.Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki w dobrze nagrzanym piekarniku w 180'C, na złoty kolor. 


KREM:
0,75 l mleka
2 łyżki mąki kartoflanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
25 dag margaryny

WYKONANIE:
W szklance mleka rozrobić obydwie mąki i cukry, resztę mleka zagotować, po czym wlać roztwór z mąki i ugotować budyń. Ostudzony budyń zmiksować z margaryną. Gotową masę wyłożyć na jeden placek i przykryć drugim, po czym schłodzić. Smacznego.





sobota, 7 lutego 2015

WAFEL SNICCERS.



1 op. wafli
25 dag margaryny
1 szkl. cukru
1/2 op.mleka w proszku
1/2 szkl. wody
3 łyżeczki kakao
1 paczka herbatników
garść posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
garść kokosu
garść rodzynek


WYKONANIE:
Bakalie ilościowo według uznania.
Zagotować wodę z cukrem, rozpuścić w niej margarynę, zdjąć z ognia, dodać mleko w proszku, intensywnie mieszać, żeby nie powstały grudki, następnie dodać kakao, pokruszone na drobno lub zmielone herbatniki, a na koniec bakalie i wymieszać. Masę trochę schłodzić, smarować kolejno wafle i na koniec obciążyć deseczką, żeby się wafle skleiły razem.

PARÓWKI W NALEŚNIKACH.

To moje PARÓWKI W NALEŚNIKACH. Można je podawać na obiad lub jako danie gorące na różne okazje.



SKŁADNIKI:

10 parówek
10 usmażonych naleśników
10 plastrów sera żółtego
keczup, olej do smażenia
zmielone płatki kukurydziane do panierki
1 jajko


WYKONANIE:
Naleśniki posmarować keczupem, na to położyć plaster sera żółtego, na ser parówkę i zawinąć w rulonik. Następnie panierować w jajku i płatkach, po czym usmażyć na złoty kolor.
Naleśniki podawać jako samo danie lub z barszczem czerwonym.

KLOPSIKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SURÓWKĄ Z WARZYW.



Idealne na niedzielny obiad lub danie gorące na różne okazje. Danie można podawać z kaszą, ziemniakami lub kluskami śląskimi.



KLOPSIKI:
50 dag mięsa mielonego z szynki
1 ząbek czosnku
1 mała bułka
1 cebula
1 łyżka mąki
1 jajko
sól, pieprz do smaku
mąka do obtaczania klopsików

SOS:
20 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka jarzynki w proszku
1 serek topiony kremowy


Mięso przyprawić, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, mąkę, jajko.Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i również dodać do mięsa, doborze wymieszać.Do garnka wlać 1 litr wody, dodać jarzynkę, zagotować. Pieczarki i cebulę pokroić w paski, usmażyć na odrobinie oleju.Z mięsa formować kulki, obtoczyć je troszkę w mące, poukładać w garnku, w wrzącej wodzie i ugotować na średnim ogniu. Klopsiki wyjąć z wywaru, dodać pieczarki z cebulą. Do garnuszka odlać 1 szkl. wywaru, rozpuścić  w nim serek i wlać do sosu, po czym zagotować. Następnie zdjąć z ognia, włożyć ponownie ugotowane kulki.

Kaszę (3 woreczki) ugotować według przepisu, odcedzić z nadmiaru wody, rozciąć, następnie przełożyć do naczynia i dodać troszkę masła, wymieszać.


SURÓWKA:
Kilka liści kapusty pekińskiej
1jabłko
1 marchewka
pół małego pora
majonez
sól, pieprz


Marchewkę i jabłko zatrzeć na dużych oczkach, kapustę i pora w cienkie paski, wymieszać z majonezem, przyprawić.

SZARLOTKA KRUCHA Z JABŁKAMI I BUDYNIEM.


CIASTO:
60 dag mąki
1 jajko
2 żółtka
25 dag margaryny
0,5 szkl. cukru
4 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Ponadto:
1,5 kg jabłek
0,75 l mleka
2 łyżki cukru
2 op. budyniu śmietankowego na 3/4 l mleka lub 3 op. na 1/2 l


Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku.
Margarynę roztopić, wlać do miski, dodać resztę składników i wyrobić ręką ciasto. Podzielić na dwie części, jedną mniejszą trochę, a drugą większą (1/3 i 3/4).
Większą część wyłożyć do brytfanki, a mniejszą część podzielić na 5 małych gałeczek i włożyć do zamrażarki.
Ciasto w blaszce podpiec w piekarniku na złoty kolor, w temperaturze 180'C. Robi się to dlatego, żeby sok z jabłek nie wsiąkłam za bardzo w ciasto.
Na ciasto w brytfance wyłożyć jabłka. Budynie ugotować z 2 łyżkami cukru, ale nie czekać, aż bardzo zgęstnieje, rozsmarować łyżką na jabłkach.
Wyjmować kolejno z zamrażarki gałki ciasta i zetrzeć na budyń. Piec w temp.180'C, przez około 50 minut na złoty kolor. Pozostawić do wystygnięcia.
Placek można upiec z różnymi owocami sezonowymi. Budyń dobierać do smaku owoców.
To bardzo stary przepis, ale placek u mnie znika jeszcze ciepły. Smacznego.

MIĘTUS.

Witam, u mnie dzisiaj do kawki zaprasza placek miętus. Pychota :-)

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao

Białka ubić z cukrem,dodać żółtka,mąkę,proszek do pieczenia, na koniec kakao i wymieszać. Piec około 30 minut w temp.180 stopni. 

Masa miętowa:
200 g landrynek miętowych
1 szkl. wody
2 budynie śmietankowe (na 0,5 l mleka)
1 szkl. mleka
2 łyżki cukru
25 dag margaryny

Landrynki przełożyć do garnka,zalać wodą i podgrzewać aż się rozpuszczą,cały czas mieszając.(Trochę to trwa).W 0,5 szkl. mleka rozrobić budynie z cukrem.Resztę mleka zagotować, wlać do niego roztwór z landrynek,potem rozrobiony budyń i zagotować.Ugotowany budyń ostudzić, po czym zmiksować z margaryną.
Warstwa śmietankowa:
2 galaretki agrestowe
330 ml śmietanki 30 '/,

Galaretki rozpuścić w 0,5 l wrzącej wody.Śmietankę ubić na sztywną masę,dodać tężejącą galaretkę.
Dodatkowo:20 sztuk ciemnych herbatników i ok.20 g czekolady deserowej.
Przełożenie placka:
Na tacy wyłożonej pergaminem położyć biszkopt, na nim rozprowadzić masę miętową, potem poukładać na niej herbatniki,następnie rozprowadzić masę śmietankową,a na wierzchu zetrzeć czekoladę.
Placek schłodzić.

ZUPA Z DYNI NA WĘDZONCE.


SKŁADNIKI:
1 mała dynia
20 dag wędzonego boczku lub pachwiny
1 marchewka
1 cebula
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 kostka rosołowa
jarzynka w proszku
1 łyżeczka majeranku
2 litry wody

DODATKOWO:
grzanki.

WYKONANIE:
Dynię obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą. Skórę z boczku odkroić, dodać do dyni, a boczek pokroić w kostkę i uprażyć na patelni.Do wywaru z dyni dodać pokrojoną marchewkę, natkę pietruszki, kostkę rosołową, jarzynkę w proszku (według uznania), majeranek. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie dodać posiekany czosnek. Zupę zmiksować blenderem, potem dodać boczek. Podawać z grzankami.
Ja grzanki robię z chleba tostowego. (Pokroić w kostkę i uprażyć na suchej patelni). Zupa - krem ma mieć konsystencję lekkiego budyniu.
Smacznego.





niedziela, 1 lutego 2015

SAŁATKA Z POREM I SELEREM.

Jako mojego pierwszego posta na nowym blogu, chcę wam zaproponować sałatkę z porem i selerem. Jest smaczna i łatwa w przygotowaniu.  Idealna na niedzielne popołudnie.


Składniki:

1 mały por
2 słoiki selera w zalewie
4 jajka
20 dag szynki
1 słoik papryki w zalewie
1 mała cebula czerwona
1 puszka kukurydzy
1 mały słoik majonezu (400 g)
sól, pieprz do smaku

Pora i cebulę pokroić w cienkie paski, trochę posolić.Jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Szynkę i paprykę pokroić w kostkę. Selera i kukurydzę odcedzić z zalewy.Wszystkie składniki wymieszać razem z majonezem i przyprawić solą, pieprzem.
Smacznego!