wtorek, 2 kwietnia 2024

BANANOWIEC.

Ciasto na blaszkę o wymiarach 21 x 32 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm.
BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać, przełożyć do brytfanki i upiec w temperaturze 180' C przez około 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

MASA BANANOWA:
1 kg bananów bardzo dojrzałych
2 galaretki cytrynowe
120 g miękkiej margaryny 

WYKONANIE:
Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia.
Banany pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem. Dwa odłożyć do dekoracji ciasta. Następnie dodać margarynę i dokładnie połączyć, na koniec wlewać stopniowo tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki.

MASA ŚMIETANKOWA:
500 ml śmietanki kremówki 30 '/,
1 galaretka truskawkowa
1 łyżka cukru pudru
dodatkowo 2 galaretki cytrynowe 

WYKONANIE:
Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzącej wody i pozostawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić mikserem z dodatkiem cukru na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać, po czym wyłożyć na masę bananową. 
Dwa odłożone banany pokroić w plasterki i poukładać na wierzchu. Na to wylać tężejącą galaretkę cytrynową, rozpuszczoną w 500 ml wrzącej wody.
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.




wtorek, 2 stycznia 2024

SAŁATKA CEBULOWA.

SKŁADNIKI:

  • - 1 kg cebuli
    - 500 g marchewki 
    - 5 jajek 
    - 1 mały słoik majonezu 
    - 1 puszka groszku
    - pieprz, sól według uznania

  • ZALEWA DO CEBULI:
    - 250 ml wody 
    - 1/2 szklanki wody
    - 3 łyżki cukru 
    - 1 łyżka soli
WYKONANIE:
  • Marchewkę ugotować w skórce tak jak na sałatkę jarzynową z dodatkiem soli, po wystygnięciu obrać i pokroić w kostkę.
  • Jajka ugotować na twardo, po wystygnięciu obrać ze skorupki i pokroić w kostkę.
  • Cebulę pokroić w paseczki i ugotować ją w zalewie kilka minut, tak, żeby nie była zbyt miękka, następnie pozostawić jeszcze chwilę w tej zalewie. Potem odcedzić na sitku i schłodzić. Groszek odcedzić na sitku.
  • Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i przyprawić solą oraz pieprzem według uznania. Gotową sałatkę schłodzić przez chwilę w lodówce.