poniedziałek, 20 lipca 2015

WUZETKA 1



[blaszka o wymiarach 23 cm na 37 cm]

BISZKOPT KAKAOWY:
6 jajek
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki naturalnego kakao
3 łyżki oleju

NASĄCZENIE:
3/4 szklanki ciepłej wody
3 łyżki cukru
sok wyciśnięty z dużej cytryny

KREM:
500 g sera jak na sernik (z wiaderka) 500 ml śmietany 30%
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego

POLEWA CZEKOLADOWA:
120 g masła lub margaryny
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki cukru
5 łyżek naturalnego kakao
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody

DEKORACJA:
250 g śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu

BISZKOPT KAKAOWY:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku nie przerywając miksowania. Następnie stopniowo wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Zaieszać łyżką, na koniec wlać olej, wymieszać łyżką.
Blaszkę o wymiarach 23 cm na 37 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię łyżką. Wstawić do nagrzanego do 180'C piekarnika i piec około 50 minut, aż boki ciasta zaczną odstawać od formy. Po upieczeniu wyjąć placka z piekarnika, a po chwili odwrócić biszkopt na drugą stronę, zdjąć  papier i pozostawić do ostudzenia.

NASĄCZENIE:
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwa blaty. Każdy z blatów nasączyć ponczem sporządzonym z wody wymieszanej z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny.

KREM:
Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Do ubitej kremówki dodawać po łyżce roztarty ser, miksując na wolnym obrotach. Napęczniałą żelatynę podgrzać w mikrofalówce lub nad parą wodną. Gorącą,rozpuszczoną żelatynę wlać energicznie do masy serowo-śmietanowej i szybko wymieszać łyżką ,do połączenia składników.

PRZEŁOŻENIE PLACKA:
Pierwszy blat ciasta włożyć z  powrotem do blaszki,wyłożyć na to   tężejącą masę serowo-śmietanową, wyrównać powierzchnię łyżką, przykryć drugim blatem biszkoptu, wierzch posmarować czekoladową polewą. Wstawić do lodówki do stężenia.
Polewa czekoladowa:
Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić do napęcznienia.
Masło roztapić z cukrem w rondelku, dodać śmietanę, wymieszać do połączenia, następnie zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do zagotowania. Napęczniałą żelatynę podgrzać w mikrofalówce i dodać gorącą do zawartości rondelka, dokładnie wymieszać i gotować tak 2 - 3 minuty.
Polewę wylać na ciasto i rozprowadzić po całej powierzchni ciasta za pomocą łyżki. Pozostawić do zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz