wtorek, 1 grudnia 2015

ROGALIKI PÓŁFRANCUSKIE Z MASŁEM ORZECHOWYM.

Przepis pochodzi z internetu.

Przepis na 16 sztuk dużych rogalików.

SKŁADNIKI:
560 g mąki pszennej
70 g cukru
15 g świeżych drożdży
1 jajko + 1 żółtko (białko do posmarowania rogalików)
2,5 dużej łyżki jogurtu naturalnego 50 g roztopionego masła
250 ml letniego mleka
kilka kropel olejku waniliowego

DODATKOWO:
1/2 słoika masła orzechowego gładkiego
1/2 słoika powideł śliwkowych

WYKONANIE:
Mąkę wsypać do miski, z drożdży ,cukru i części mleka zrobić rozczyn i wlać do mąki, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę składników, wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk i naczynia . Posypać delikatnie mąką, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić chwilkę ciasto, podzielić na dwie części, przełożyć na stolnicę, rozwałkować ciasto na prostokąt na grubość około 4 mm, posmarować masłem orzechowym, złożyć ciasto "na trzy" uklepać delikatnie i rozwałkować ponownie na prostokąt, znów posmarować cienko masłem i ponownie złożyć na trzy, rozwałkować na prostokąt i ostatni raz posmarować masłem orzechowym. Trzeba pamiętać, że to ma być cienka warstwa masła.
Ponownie ciasto złożyć na trzy warstwy, rozwałkować na prostokąt ,pokroić ciasto na trójkąty , nakładać na każdym powidła i zwinąć rogaliki (od szerszej strony trójkąta do węższej).
Trzeba pamiętać ,że ciasto na rogaliki wałkujemy dość cienko, bo urosną mocno podczas pieczenia. Uformowane rogaliki przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut . Z  drugą porcją ciasta postępować tak samo.
Piekarnik rozgrzać do190 'C,przed włożeniem rogaliki posmarować roztrzepanym białkiem i piec około 15 minut . Pozostawić do ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz