czwartek, 31 grudnia 2015

GALARETA WIEPRZOWO - DROBIOWA.

SKŁADNIKI:
4 ratki wieprzowe
60 dag łopatki lub szynki wieprzowej
4 udka z kurczaka
4 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 kostka rosołowa
2 łyżki jarzynki w proszku
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
kilka liści laurowych
majeranek
1 puszka groszku

WYKONANIE:
Groszek odcedzić z zalewy.
Ratki i mięso umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, tak żeby przykryła mięso. Doprowadzić do zawrzenia, zdjąć z ognia i wylać wodę, a mięso opłukać z szumowin i ponownie zalać wodą. Kiedy zawrze woda w garnku, to dodać wszystkie przyprawy i po chwili obrane warzywa, po czym gotować do miękkości mięsa. W między czasie wyjąć marchewki i pokroić ją w kostkę lub w plastry.
Ugotowane mięso i ratki wyjąć z rosołu, obrać z kości, po czym pokroić na małe kawałki. Wywar z mięsa przelać przez sito i odcedzić, tak, żeby rosół był,,czysty''.
Rosół wstawić ponownie na palnik,ma być go około 4 l (jakby było za mało to dolać wody), przełożyć do niego obrane mięso, dodać drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki, doprowadzić do zawrzenia. Przyprawić do smaku i zdjąć z ognia, po czym przestudzić.
Do salaterek lub pojemników powsypywać po troszku groszku i marchewki, następnie zalać to rosołem z mięsem. Pozostawić do ostygnięcia, a potem wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galarety. Podawać pokropione octem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz