SPÓD:
400 g herbatników maślanych
200 g masła
MASA:
750 ml śmietanki 30 %
4 sztuki śmietan-fixu
150 g cukru pudru (można więcej wg smaku )
DODATKOWO:
4 dojrzałe banany
1 puszka masy kajmakowej
kilka kostek czekolady ( mleczna lub gorzka jak kto woli )
SPÓD:
Herbatniki rozkruszyć i wymieszać z roztopionym masłem, najlepiej w blenderze, masę ułożyć w formie 28 cm.
Banany obrać i pokroić na plasterki, ułożyć na herbatnikowym spodzie "na zakładkę ".
Masę kajmakową podgrzać delikatnie w kąpieli wodnej tak, aby konsystencja zmieniła się na bardziej płynną i ostudzoną wylać na banany.
MASA:
Cukier wymieszać ze śmietan - fixem i powoli wsypywać pod koniec ubijania śmietanki. Ubitą śmietankę wyłożyć na masę kajmakową i całość posypać startą czekoladą .
Placek schłodzić trochę w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz