wtorek, 8 grudnia 2015

PIERNIK Z PIWEM.

SKŁADNIKI:
3 i 3/4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
po 1/3 łyżeczki : zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu, kolendry
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
6 żółtek
1 szklanka ciemnego piwa
1/4 szklanki oleju
30 g drożdży

DODATKOWO:
150 g powideł śliwkowych
200 g gorzkiej czekolady czekoladowa posypka kolorowa

Miód przełożyć do rondelka, dodać przyprawy i chwilę podgrzewać (2 - 3 minuty, żeby miód był płynny i dobrze połączył się z przyprawami), zdjąć z ognia.
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oraz solą. Żółtka utrzeć z cukrem, na białą puszystą masę.  Do żółtek wlać stopniowo piwo, mieszając łyżką. Dodać rozkruszone drożdże, olej i wymieszać. Wlać miód i dokładnie połączyć ze sobą składniki, mieszając łyżką. Wsypać mąkę i również wymieszać dokładnie, najlepiej łyżką.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 29 x 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170'C na funkcji góra - dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 15 minut. Jak ostygnie to przekroić na dwa placki i polać polewą, udekorować kolorową posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz