SKŁADNIKI:
3 buraki czerwone
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki żytniej
1 kromka chleba razowego
szczypta soli
woda przegotowana
WYKONANIE:
Buraki umyć, obrać i pokroić w plastry. Wodę przegotowana powinna być letnia. W słoju poukładać buraki, zalać letnią wodą,z dodatkiem mąki żytniej, dodać sól, włożyć kromkę chleba razowego i pokrojony czosnek.
Słoik zamknąć zakrętką i odstawić w ciepłe miejsce.
Zakwas powinien stać w cieple około 5-7 dni, po tym czasie usunąć chleb i pianę, przecedzić przez sito.
Zakwas przelać do czystego słoika i szczelnie zamknąć ponownie i wstawić do lodówki.
W lodówce można przechowywać zakwas przez kilka miesięcy. Zakwas buraczany dodawać do zagotowanego bulionu i nie gotować, bo straci kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz