wtorek, 15 grudnia 2015

GOŁĄBKI Z RYŻEM I KASZĄ GRYCZANĄ Z GRZYBAMI.

SKŁADNIKI:
1 duża główka kapusty włoskiej lub zwykłej
50 dag mięsa mielonego (z łopatki, szynki)
30 dag boczku wędzonego
2 duże cebule
garść grzybów suszonych
2 woreczki kaszy gryczanej
2 woreczki ryżu
2 łyżki oleju
ziele angielskie zmielone
jarzynka w proszku
pieprz
smalec do posmarowania

WYKONANIE:
Kapustę obrać z liści wierzchnich, potem kolejno poodcinać od główki liście (jeśli jest to kapusta włoska). W szerokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli (płaska łyżka) , następnie wkładać do niej po kilka liści i chwilę zaparzyć, a potem przełożyć na sito. Tak robić do zaparzenia wszystkich większych liści. Resztę można wykorzystać na surówkę.
Jeżeli jest to kapusta zwykła to trzeba obrać ją z liści wierzchnich, wyciąć głąb i włożyć do wysokiego garnka ,zalać ją wodą, tak żeby była całkowicie zakryta, troszkę wodę posolić. Kiedy liście będą półmiękkie, to zdejmować kolejno i poukładać na sicie.
FARSZ:
Grzyby namoczyć w wodzie i ugotować, odcedzić. Kilka zostawić do sosu. Kaszę i ryż ugotować w posolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić z wody.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, dodać mięso, smażyć chwilę, dodać pokrojony w dużą kostkę boczek, grzyby i znowu chwilę podsmażyć. Zdjąć z ognia, trochę przestudzić i wszystko zmielić w maszynce na dużych oczkach.
Do dużej miski przełożyć kaszę z ryżem, usmażone wszystko z patelni, dobrze wymieszać i przyprawić według uznania.

WYKONANIE:
Z liści odcinać zgrubienia, nakładać farsz i zawijać gołąbki.
Naczynie żaroodporne lub brytfankę posmarować smalcem, poukładać gołąbki, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i zapiec około 30 minut w piekarniku, w 180' C. Pod koniec odkryć, żeby odparowała trochę woda. Podawać z sosem.

SOS:
Wodę z grzybów zagotować, dodać  majeranek, pokrojone w paski grzyby. 1 łyżkę mąki rozrobić z niewielką ilością wody i wlać do wywaru, zagotować, przyprawić do smaku. Posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.

Może być też sos pomidorowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz