SKŁADNIKI:
1 podwójny filet z kurczaka
4 duże udka kurczaka ( około 1,6 kg)
1/2 kg skrzydełek z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 przypieczona cebula
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
majeranek
1 łyżka jarzynki w proszku
1 kostka rosołowa
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
4 jajka ugotowane na twardo (nie koniecznie )
1 puszka groszku
natka pietruszki
sól , pieprz
1 op. żelatyny (na 3 l wody)
WYKONANIE:
Mięso umyć, przełożyć do garnka i zalać wodą, doprowadzić do zawrzenia, odlać wodę i wlać nową, postawić ponownie na palnik, zbierając wytwarzaną pianę.
Po zawrzeniu dodać kostkę rosołową, jarzynkę w proszku i przyprawy oraz umyte i obrane warzywa. Przyprawić do smaku.
Kiedy warzywa będą dość miękkie wyjąć je i gotować nadal rosół do miękkości mięsa. Następnie wyjąć je również i obrać ze skórki , kości i chrząstek. Pokroić na kawałki. Rosół przecedzić przez sito , uzupełnić wodą do około 3 litrów,dodać mięso, przyprawić według uznania.
Odlać trochę rosołu do naczynia, około 250 ml i rozpuścić w nim żelatynę, następnie wlać ją do rosołu, dodać drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki, doprowadzić do zawrzenia. Następnie schłodzić.
Groszek odcedzić na sitku . Jajka pokroić w plastry. Marchew pokroić w ozdobne plasterki lub w kostkę.
Układać w pojemniczkach, najpierw jajka, groszek, plasterki lub kostki marchewki, całość zalać rosołem z mięsem.
Zostawić do wystudzenia galaretki i wstawić do lodówki w celu całkowitego stężenia.
Jajka do galarety nie są konieczne, według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz