środa, 2 grudnia 2015

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE.

SKŁADNIKI:
10 filetów śledziowych solonych
1 duże kwaskowe jabłko
2 średnie cebule
1,5 kubka kwaśnej śmietany 18% (600 g)
pieprz
1 - 2 łyżki octu

Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub w wodzie , opłukać, aby były lekko słone. Następnie wymoczone filety pokroić na małe kawałki o wielkości jednego kęsa.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie półplastry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać śmietanę, do smaku dodać nieco pieprzu oraz ocet. Wszystko ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na dobę, a najlepiej na dwie, aby wszystko się przegryzło. Podawać z chlebkiem i gotowanym jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz