wtorek, 1 grudnia 2015

SAŁATKA WARSTWOWA Z BURAKAMI I ŚLEDZIEM.

SKŁADNIKI:

4 jajka

1 mały słoik majonezu

2 buraki średniej wielkości

3 płaty śledziowe w oleju

1 pęczek szczypiorku

1 cebula

3 ogórki konserwowe

5 dag sera żółtego

WYKONANIE:

Buraki ugotować w mundurkach, ostudzić, pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śledzie odsączyć z nadmiaru oleju, następnie pokroić w niedużą kostkę. Jajka, cebulę i ogórki również pokroić w kostkę, podobnej wielkości. Cebulę troszkę posolić, żeby zmiękła. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na dnie salaterki ułożyć pokrojone śledzie i cebulę, przykryć je serem żółtym, następnie rozprowadzić na to trzy łyżki majonezu, wyłożyć buraczki, na to ogórki i ponownie pokryć majonezem. Na majonez wyłożyć pokrojone jajka i pokryć pozostałym majonezem. Rozsmarować go równomiernie i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Sałatkę podawać schłodzoną, najlepiej z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz