SKŁADNIKI:
4 jajka
1 mały słoik majonezu
2 buraki średniej wielkości
3 płaty śledziowe w oleju
1 pęczek szczypiorku
1 cebula
3 ogórki konserwowe
5 dag sera żółtego
WYKONANIE:
Buraki ugotować w mundurkach, ostudzić, pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śledzie odsączyć z nadmiaru oleju, następnie pokroić w niedużą kostkę. Jajka, cebulę i ogórki również pokroić w kostkę, podobnej wielkości. Cebulę troszkę posolić, żeby zmiękła. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na dnie salaterki ułożyć pokrojone śledzie i cebulę, przykryć je serem żółtym, następnie rozprowadzić na to trzy łyżki majonezu, wyłożyć buraczki, na to ogórki i ponownie pokryć majonezem. Na majonez wyłożyć pokrojone jajka i pokryć pozostałym majonezem. Rozsmarować go równomiernie i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Sałatkę podawać schłodzoną, najlepiej z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz