SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masy marcepanowej
150 g masła
1 żółtko
LUKIER:
1 szklanka cukru pudru
1 białko
Składniki połączyć ze sobą. Zamiast lukru może być masa cukrowa do dekoracji. Poza tym dodatkowo kolorowe ozdoby do ciast.
Mąkę przesiać do miski, dodać masło, masę marcepanową, cukier puder, żółtko i zagnieść szybko gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy na około 4 mm i foremką wycinać ciasteczka. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez 12-15 minut.
Wystygnięte ciasteczka udekorować lukrem lub masą cukrową. Żeby były kolorowe, to można dodać różne barwniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz