niedziela, 13 grudnia 2015

GULASZ Z SZYNKI WIEPRZOWEJ Z GRZYBAMI.

SKŁADNIKI:
1 kg szynki wieprzowej
garść grzybów suszonych
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
natka pietruszki
1 cebula
majeranek
oregano
1 czubata łyżka mąki
1 kostka rosołowa
1 płaska łyżka jarzynki w proszku

Szynkę pokroić w grubszą kostkę, podsmażyć na patelni, na wysokim ogniu, żeby zamknąć pory mięsa. Obracać z każdej strony, następnie przełożyć do garnka i podlać wodą, tak, żeby przykryła mięso.
Kiedy woda zawrze, wtedy dodać kostkę rosołową, jarzynkę , grzyby i resztę przypraw. Gotować tak chwilę, następnie dodać pokrojone w małą kostkę jarzyny. Kiedy mięso będzie miękie wlać mąkę, rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Doprowadzić do zawrzenia, często mieszając, żeby się nie przypaliło. Posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.
Gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz