wtorek, 8 grudnia 2015

SEROWA SZACHOWNICA.

CIASTO CIEMNE:
1 1/2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1/2 szkl. kakao
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA SEROWA:
1 kg sera białego
5 jajek
1 szkl. cukru
25 dag margaryny
1 cukier waniliowy
1 mały olejek cytrynowy
1 czubata łyżka mąki kartoflanej
otarta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

CIASTO CIEMNE:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, ubijając nadal dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, wymieszać i wylać na dużą blaszkę. Piec w 180'C, przez około 30 minut. Wystudzony placek pokroić w paski około 2 cm.

MASA SEROWA:
Margarynę roztopić, schłodzić. Ser zmielić dwa razy.
Margarynę zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, następnie po trochu dodawać ser, olejek, skórkę z cytryny, kartoflankę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek, lekko wymieszać.

WYKONANIE PLACKA:
Na tej blaszce, co piekło się ciemne ciasto, powyjmować co drugi pasek pokrojonego ciemnego ciasta. W te rowki wyłożyć masę serową, rozprowadzić równo i miejsca serowe przykryć paskami ciasta ciemnego, wyjętego wcześniej. W wytworzone nowe rowki z pasków ciasta wlać resztę masy serowej i wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika i upiec w 180'C, przez około 40-50 minut. Placek ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz