środa, 2 grudnia 2015

SERNIK WYŚMIENITY.

SPÓD DO SERNIKA:
20 dag mąki
16 dag cukru
12 dag margaryny
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Margarynę roztopić, trochę schłodzić, wlać do miski i połączyć z pozostałymi składnikami, wyrabiając ciasto. Przełożyć do blaszki i rozprowadzić je dłonią lub łyżką. Następnie wstawić do piekarnika i podpiec na rumiano.

SER:
1 1/2 kg sera białego
1 1/2 szkl. cukru
10 jajek
olejek pomarańczowy na zapach
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy
13 dag margaryny
skórka pomarańczowa kandyzowana
starta skórka z 1 cytryny
garść rodzynek

WYKONANIE:
Margarynę roztopić, schłodzić. Ser zmielić dwa razy. Rodzynki namoczyć w wodzie, żeby napęczniały i odcedzić na sitku. Cytrynę umyć i zetrzeć skórkę na tarce na małych oczkach.
Do dużej miski przełożyć ser, zmiksować go z cukrem, margaryną, żółtkami na jednolitą masę. Następnie dodać budyń, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, olejek na zapach i na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie zamieszać, dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto w blaszce i piec w temp. 180 'C przez 60 minut. Po upieczeniu schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz