niedziela, 20 grudnia 2015

CIASTKA PAWIE OCZKA.

SKŁADNIKI:
0,5 kg mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1 kostka masła lub margaryny
1 całe jajko
1 żółtko
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

DODATKOWO:
dżem lub marmolada
cukier puder do posypania

WYKONANIE:
Na stolnicę przesiać mąkę i cukier puder, dodać zimną margarynę i dokładnie wysiekać nożem. Zrobić wgłębienie do którego wbić jajka oraz dodać jogurt lub śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Można schować na całą noc, ciastka zyskają dodatkowo na swojej kruchości.
Ciasto podzielić na pół, cienko rozwałkować, jedną połowę wykrawać za pomocą szklanki lub foremki ciastka pełne, dobrze jak je nakłujemy widelcem,zaś drugą część za pomocą małej zakrętki wykrawać dziurki. Piec w temperaturze 180-190 ' C, około 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.
Gdy ciasteczka już przestygną,wtedy posmarować pełny krążek dżemem i przykryć ciastkiem z dziurką. Całość posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz