piątek, 11 grudnia 2015

ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU.

SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi solonych
1 cebula większa
1 marchewka
1 czerwona papryka w zalewie octowej
200 g przecieru pomidorowego
1/2 szklanki wody
2 łyżki octu winnego
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
woda do moczenia śledzi lub 500 ml mleka.

WYKONANIE:
Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku 6 godzin. Jeśli moczymy w wodzie należy wymienić wodę po 3 godzinach. Odcedzić, osuszyć i pokroić w kawałki, paseczki jak kto lubi.
Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić. Marchew obrać, umyć i pokroić w słupki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paseczki.
W rondelku rozgrzać oliwę, dodać przecier, ocet, miód i wodę, gotować kilka minut , na małym ogniu pod przykryciem. Dodać do tego marchew, gotować minutę na małym ogniu, następnie dodać cebulę i paprykę, gotować minutę i wyłączyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wystudzić. Zimnym sosem zalać śledzie i zostawić na dobę w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz