środa, 25 listopada 2015

TULIPAN.

CIASTO:
6 jajek
6 łyżek oleju
1 1/2 szkl. cukru pudru
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. mleka
1 kisiel czerwony
4 łyżki maku
2 łyżki kakao
4 łyżki drobnego kokosu

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i resztę składników, na koniec ubitą pianę z białek.
Ciasto podzielić na 4 części:
-do jednej dodać kisiel
-do drugiej dodać mak
-do trzeciej dodać kakao
-do czwartej dodać kokos
Kłaść ciasto w brytfance kupkami na przemian, do wypełnienia całej blaszki. Upiec w temp. 180'C, przez 30-40 minut. Po upieczeniu placek schłodzić i przekroić na trzy cienkie blaty.

MASA:
70 dag sera białego z wiaderka
1/2 szkl. cukru
25 dag margaryny
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka wiśniowa

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody , a wiśniową w 1 szkl. i pozostawić do ostygnięcia.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać ser, zmiksować na jednolitą masę. Masę podzielić na dwie części,2/3 i 1/3.
Do 2/3 dodać tężejące galaretki cytrynowe, zmiksować do połączenia.
Do 1/3 dodać galaretkę wiśniową i także zmiksować do połączenia.

DODATKOWO:
czekolada deserowa, starta na tarce na małych oczkach

WYKONANIE:
Na pierwszy blat placka wyłożyć połowę masy cytrynowej, przykryć drugim blatem, wyłożyć masę wiśniową, przykryć trzecim, wyłożyć drugą część masy cytrynowej i posypać wiórkami z czekolady. Placek schłodzić w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz