Zalewajka, jest to bardzo prosta w wykonaniu zupa i smaczna.
SKŁADNIKI:
5 suszonych grzybów
5 ziemniaków
1 marchewka
1 mała pietruszka
1 mała cebula
2 kiełbasy śląskie
10 dag cienko pokrojonego boczku wędzonego
0,5 l zakwasu na żurek
1/2 kubeczka śmietany 18%
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
sól
majeranek
pieprz
WYKONANIE:
Grzyby namoczyć, najlepiej wieczorem, a zupę gotować rano. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zalać wodą, dodać namoczone grzyby, posolić i gotować do miękkości ziemniaków. Kiełbasę pokroić na plasterki, cebulę w kostkę i razem przesmażyć na małej ilości oleju i dodać do zupy. Następnie wlać 0,5 l żurku, posiekany ząbek czosnku, zabielić śmietaną, dodać majeranek. Plasterki boczku wytopić na suchej patelni. Po nalaniu zupy na talerz posypać pokrojoną drobno natką pietruszki i dodać po 2 plasterki smażonego boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz