SKŁADNIKI:
CIASTO:
1kg surowych ziemniaków
½ kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
sól
FARSZ:
500 g mielonej wieprzowiny (karkówki lub łopatki)
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
dodatkowo kawałek słoniny na skwarki lub cebula z masłem
FARSZ:
Mięso ugotować z dodatkiem ulubionych przypraw i zmielić w maszynce, następnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Uformować 10 małych wałeczków.
CIASTO:
Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na papkę – tak jak na placki ziemniaczane. Mocno odcisnąć na sitku lub są pomocą gazy. Wyciśnięty sok zlać, a osadzoną na dnie skrobię dodać z powrotem do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i dodać do surowych.
Wbić jajko i dodać tyle mąki, by powstało gęste, dość zwarte ciasto. Nabierać porcje ciasta i spłaszczać je w dłoniach na placki. Na środek nakładać wałeczek z mięsa i sklejać, formując podłużne kluski. Jeśli ciasto klei się do rąk, zwilżyć dłonie wodą.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kartacze gotować w dwóch partiach (tak, aby mogły swobodnie pływać) na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do wypłynięcia ich do wierzchu. Gotować wtedy jeszcze około 5 minut. Delikatnie wyjmować łyżką cedzakową. Przed podaniem kartacze okrasić skwarkami lub zrumienioną cebulką na maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz