sobota, 7 listopada 2015

ROGALIKI FRANCUSKIE Z CZEKOLADĄ.

SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
300 g masła
150 ml wody
1 łyżka octu
sól
skórka otarta z połowy pomarańczy 2 tabliczki mlecznej czekolady
1żółtko

WYKONANIE:
Wymieszać 270 g mąki z 30 g miękkiego masła, a następnie dodać wodę wymieszaną z octem i szczyptą soli. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
270 g masła obsypać 30 g mąki i zagnieść tak, aby cała mąka połączyła się z tłuszczem. Masło z mąką włożyć między dwie warstwy foli spożywczej i rozwałkować na placek o grubości 2 cm. Włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 1,5 – 2 cm. Wyjąć masło, odwinąć z folii i ułożyć na jednej połowie ciasta, przykryć drugą połową ciasta i zlepić brzegi, aby masło nie wysunęło się podczas wałkowania. Rozwałkować ciasto z masłem na prostokąt, następnie złożyć brzegi ciasta do środka tak, aby leżały na sobie trzy warstwy ciasta. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na prostokąt, a następnie ponownie złożyć brzegi do środka tak, aby trzy warstwy ciasta leżały na sobie. Ciasto włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Czynność rozwałkowywania, składania i schładzania powtórzyć jeszcze dwa razy. Następnie wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm i pokroić na trójkąty.
Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać ze skórką startą z połowy pomarańczy. Na każdy trójkąt nakładać łyżkę nadzienia i zwijać rulony, które następnie formować w rogale. Gotowe rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować rozkłóconym żółtkiem. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 'C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz