CIASTO:
1kg surowych ziemniaków
½ kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
sól
FARSZ:
500 g sera białego
1 mała cebula
1 łyżka masła
sól i pieprz
dodatkowo kawałek słoniny na skwarki lub cebula z masłem
FARSZ:
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle i dodać do sera, doprawić solą i pieprzem, wszystko dobrze połączyć ze sobą. Uformować 10 małych wałeczków.
CIASTO:
Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na papkę – tak jak na placki ziemniaczane. Mocno odcisnąć na sitku lub są pomocą gazy. Wyciśnięty sok zlać, a osadzoną na dnie skrobię dodać z powrotem do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i dodać do surowych. Wbić jajko i dodać tyle mąki, by powstało gęste, dość zwarte ciasto. Nabierać porcje ciasta i spłaszczać je w dłoniach na placki. Na środek nakładać wałeczek z sera i sklejać, formując podłużne kluski. Jeśli ciasto klei się do rąk, zwilżyć dłonie wodą.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kartacze gotować w dwóch partiach (tak, aby mogły swobodnie pływać) na niedużym ogniu do wypłynięcia, a potem jeszcze około 5 minut.
Delikatnie wyjmować łyżką cedzakową. Przed podaniem kartacze okrasić skwarkami lub zrumienioną cebulką na maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz