czwartek, 5 listopada 2015

LEŚNY MECH.

SKŁADNIKI:
4 jajka
1 szklanka cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
300 g świeżego szpinaku lub mrożonego

KREM:
500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g

DODATKOWO:
pestki granatu do posypania
garść borówek i malin

CIASTO:
Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zzmiksować blenderem. Mrożony rozmrozić i również dobrze osączyć (jeśli szpinak nie będzie rozdrobniony to również go zmiksować blenderem). Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Piekarnik nastawić na 170'C, na funkcji góra - dół.
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6 minut. Następnie, ciągle mieszając łyżką, wlać powoli olej. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać zmielony szpinak, aromat i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średniacy 25 - 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 - 65 minut. Piec na najniższym poziomie piekarnika.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (może troszkę opaść).
Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (nożem oddzielić od brzegów tortownicy). Poziomo odciąć około 1/3 ciasta (jeśli ciasto zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to trzeba najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy.

KREM:
Żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać do niej powoli, cały czas miksując, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w tortownicy. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i owocami. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 - 3 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz