SKŁADNIKI:
500 g filetów z kurczaka
sałata lodowa
500 g świeżych ogórków
2 łyżki przyprawy gyros
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
szczypiorek, drobno pokrojony
sól, pieprz
por (biała część)
mała puszka kukurydzy (200 g)
2 czerwone cebule
3 jajka
SOS:
400 ml jogurtu naturalnego
400 ml majonezu
1 op. sosu koperkowo - ziołowego w proszku
sól, papryka ostra w proszku
Składniki wymieszać, przyprawić do smaku.
WYKONANIE:
Filety pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie i oliwie. Usmażyć na rozgrzanej patelni, dodać posiekany czosnek. Ostudzić.
Ogórki obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę, posolić i odstawić na 30 min. Odcisnąć z wody, dodać do śmietany, przyprawić solą i pieprzem.
Pory pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, odsączyć z wody i ostudzić. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Cebulę drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sałatę porwać na małe kawałki.
W naczyniu układać warstwami:
sałatę,
kurczaka,
pory,
kukurydzę,
sos,
ogórki,
posiekaną cebulę,
jajka,
sos,
posypać szczypiorkiem.
Wstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz