CIASTO:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 jajko
1 szklanka letniej wody
2 - 3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
FARSZ:
450 g pieczarek
100 g kiełbasy zwyczajnej
1 mała cebula
100 g sera żółtego
1 łyżka oleju, tymianek, bazylia, sól, pieprz
DODATKOWO:
1 jajko do posmarowania bułeczek
mak do posypania
CIASTO:
Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, jajko i wodę z drożdżami. Na koniec wlać olej i zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i jednolite. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W czasie, gdy ciasto będzie rosło przygotować farsz.
FARSZ:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć chwilę na oleju, dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć do miękkości, a na koniec dodać pokrojoną drobno w kostkę kiełbasę. Doprawić bazylią, tymiankiem, solą, pieprzem. Zdjąć z ognia i dodać ser żółty, starty na małych oczkach. Intensywnie mieszać, odstawić do wystygnięcia.
WYKONANIE:
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinać krążki. Na każdym układać sporą ilość farszu. Brzegi krążków unieść do góry i dobrze skleić .Czynność powtarzać do wyrobienia ciasta. Tak przygotowane bułeczki odwrócić do góry dnem (tak by zlepienie znajdowało się pod spodem) i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Bułeczki układać w niewielkich odstępach, tak by w czasie pieczenia nie stykały się ze sobą. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 'C około 25 minut na rumiano.
Zapowiadaja sie na bardzo smaczne:) zapisuje przepis i zrobie po świetach:)
OdpowiedzUsuń