poniedziałek, 9 listopada 2015

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ CAPPUCCINO.

SKŁADNIKI:
1 szklanka oleju rzepakowego
350 g gorzkiej czekolady
5 łyżeczek kakao
1 szklanka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
7 jajek
1 1/2 szklanki mąki
kilka kropel olejku rumowego

WYKONANIE:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając olej rzepakowy. Masę przestudzić, dodać kakao, cukier puder i zmiksować. Następnie dodać jajka i miksować nadal.  Przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier wanilinowy i wymieszać na gładką masę. Dowolną formę posmarować olejem i obsypać mąką. Wyłożyć ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku w180'C, około 40 min. Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na dwa placki.

Drugi placek upiec z połowy porcji produktów.
Dodatkowo potrzebny będzie 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego z kawałkami owoców.

MASA:
0,75 l mleka
6 łyżek kawy cappuccino orzechowe
3 łyżki mąki
2 op. budyniu waniliowego na 1/2 l
5 łyżek cukru
400 g margaryny

Z mleka odlać 1 szkl. , rozrobić w nim budynie z cukrem, mąką i kawą. Resztę mleka zagotować i ze składników ugotować budyń, ostudzić. Budyń zmiksować z margaryną na gładką masę.

DO PONCZOWANIA:
1/2 szkl. herbaty
1 łyżeczka cukru
1 kieliszek rumu lub kilka kropel olejku rumowego

Składniki wymieszać razem i naponczować placki.

WYKONANIE PLACKA:
Masę podzielić na 3 części. Dwie części większe do przełożenia i jedna mniejsza do posmarowania wierzchu.
Pierwszy placek posmarować masą, przykryć drugim, posmarować znowu masą, przykryć trzecim plackiem, na niego wyłożyć trzecią część masy i posmarować dżemem wiśniowym. Placek schłodzić w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz