niedziela, 15 listopada 2015

SCHAB PIECZONY Z ZIOŁAMI.

SKŁADNIKI:
600 g schabu bez kości
100 g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
po kilka gałązek świeżych ziół: bazylii, tymianku, rozmarynu
natka pietruszki- kilka gałązek
sól, pieprz
majeranek
przyprawa do karkówki (nie dużo, rylko na smak )

WYKONANIE:
Pietruszkę umyć, wysuszyć i posiekać, dodać zioła,  wymieszać z  przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, przyprawą do karkówki i oliwą. Mięso umyć, wysuszyć , zrobić głębokie nacięcia, tak, żeby nie przeciąć do końca.Całość natrzeć marynatą z ziół ,w nacięte miejsca powkładać plasterki pokrojonego masła i także marynatę, a potem włożyć do rękawa foliowego. Rękaw spiąć klamerką. Tak przygotowane mięso włożyć do lodówki na całą noc.
Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki, przełożyć do naczynia żaroodpornego .
Naczynie z mięsem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 'C na około 2 godziny,zlać do rondelka wodę z pieczenia i piec nadal do miękkości mięsa. Wodę zlaną z mięsa zagęścić trochę mąką.
Po upieczeniu mięso rozwinąć z folii i podawać polane sosem .
Podawać np. z ziemniakami i surówką.

ZAMIAST SCHABU MOŻE TO BYĆ KARKÓWKA. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz