Przepis na dużą blaszkę.
PIERNIK:
2 szkl. mąki krupczatki
2 jajka
10 dag cukru
12 dag margaryny
1/2 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 opak. przyprawy do piernika
3 łyżeczki miodu
Margarynę roztopić, schłodzić i połączyć z pozostałymi składnikami, następnie wyrobić ciasto. Rozprowadzić w blaszce i upiec w 180'C około 20 minut. Wystudzić.
BISZKOPT:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
5 łyżek cukru
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i ubijając nadal dodawać resztę składników, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę, upiec w 180'C około 30 minut. Placek schłodzić i przekroić na dwa blaty.
MASA BUDYNIOWA:
3 budynie śmietankowe na 1/2 l
4 łyżki cukru
3/4 l mleka
25 dag margaryny
Budynie ugotować na mleku z cukrem, schłodzić, następnie zmiksować z margaryną. Margaryna ma mieć temperaturę pokojową.
DODATKOWO:
1 opak. bitej śmietany w proszku''Śnieżka''
300 ml mleka
Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem na sztywno.
2 słoiczki żurawiny
płatki migdałowe do dekoracji
płatki czekoladowe do dekoracji
WYKONANIE PLACKA:
Na piernik wyłożyć masę budyniową, przykryć blatem biszkopta, którego posmarować żurawiną, następnie przykryć drugim blatem biszkopta, na niego wyłożyć ubitą śmietanę, a potem posypać płatkami czekoladowymi i migdałowymi. Placek schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz