SKŁADNIKI:
50 dag śledzi (typu matias)
4 dag czosnku (ok. ¾ główki)
3 łyżki majeranku
2 ziarenka ziela angielskie
2 ziarenka jałowca
2 liście laurowe
¾ szklanki oleju
WYKONANIE:
Matiasy opłukać, zalać zimną wodą i moczyć w niej przez około 1 godzinę. Następnie opłukać, osączyć z wody i pokroić w około 3 cm kawałki. Czosnek obrać z łusek i przecisnąć przez praskę.
Do dużego słoika (700 ml) wkładać przygotowane składniki w następującej kolejności: 1/3 śledzi, 1/3 czosnku, 1 łyżka majeranku, ziarenka ziela angielskiego i jałowca, liście laurowe i znowu 1/3 śledzi, 1/3 czosnku, 1 łyżka majeranku, i na koniec ostatnie warstwy: 1/3 śledzi, 1/3 czosnku i 1 łyżka majeranku. Całość zalać olejem. Słoik zakręcić i włożyć do lodówki na około 2-3 dni.
Im dłużej postoją tak śledzie, tym są lepsze.
Jak ktoś nie lubi śledzi solonych, to można zastąpić śledziami w oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz