SKŁADNIKI:
1 kapusta
1 kg ziemniaków
200 g mięsa mielonego
2 jajka
6 łyżek kaszy manny
pieprz i sól
papryka słodka
majeranek
ziele angielskie
DODATKOWO:
przecier pomidorowy
2 łyżeczki mąki
WYKONANIE:
Z kapusty odciąć głąb i włożyć ją do garnka z wodą. Gotować na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną zdejmować je kolejno z kapusty.Czynność tą powtarzać , aż zostaną zdjęte wszystkie największe liście . Resztę można wykorzystać np. na łazanki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodać mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbić jajka, wsypać kaszę mannę i przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Całość wymieszać.
Następnie nakładać farsz na liście kapusty i zawinąć je. Uformowane gołąbki poukładać w naczyniu żaroodpornym, wlać 1/2 szklanki wody, wrzucić parę ziaren ziela angielskiego. Gołąbki piec pod przykryciem około 50 minut.
Przecier pomidorowy wymieszać z mąką, 1/2 szklanki wody i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Po około 50 minutach pieczenia zalać przecierem pomidorowym gołąbki i piec jeszcze parę minut, aż powstanie nam sos.
Można też upiec bez przecieru i zrobić osobno sos pomidorowy lub pieczarkowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz