SKŁADNIKI:
ok. 500 g schabu
1 duża cebula
ok. 500 ml mleka
sól
pieprz
bułka tarta do panierki
2 jajka
smalec do smażenia
WYKONANIE:
Schab podzielić na plastry, a następnie rozbić na kotlety.
Cebulę pokroić w piórka, przełożyć do pojemnika z przygotowanym mięsem i zalać mlekiem, tak aby każda porcja mięsa została zakryta. Przyprawić solą, pieprzem i odstawić na ok. 3-4 godziny (najlepiej na noc). Po tym czasie mięso maczać w rozbełtanych jajkach z szczyptą soli, a na końcu obtaczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor. Gotowe kotlety schabowe podawać z ziemniakami okraszonymi smażoną cebulką z masłem oraz dowolnymi surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz