Ciasto jest lekkie, pulchne i wilgotne. Pychota.
Przepis na blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm.
CIASTO:
2 szklanki mąki
2 szklanki utartej dyni
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki sody
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 płaska łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta soli
3 duże jabłka lub 6 małych
WYKONANIE:
Dynię obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać kolejno: olej, mąkę z sodą, cynamonem, kakao, dynię. Ciasto wymieszać, wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, a na wierzch ciasta poukładać cząstki jabłek i upiec w 180 'C przez 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz