MURZYNEK:
30 dag mąki
4 jajka
3/4 szkl.cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
25 dag margaryny
1/2 szkl. wody
kilka kropel olejku rumowego
Margarynę roztopić w garnku, dodać wodę,cukier, kakao, wymieszać i ostudzić.
Następnie ubijając mikserem dodać mąkę, jajka i proszek do pieczenia, a na koniec olejek rumowy.
Wylać na blaszkę i piec w temp. 180'C, przez około 45 - 50 minut. Placek ostudzić i przekroić na dwa blaty.
CIASTO KOKOSOWE:
30 dag kokosu - drobnego
6 białek
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego
Cukier z białkami ubić na sztywną pianę, dodać kokos, proszek do pieczenia i olejek migdałowy. Wymieszać lekko łyżką i wyłożyć na blaszkę. Piec w temp. 180'C na złoty kolor-około 25 - 30 minut. Ostudzić.
MASA BUDYNIOWA:
3 budynie śmietankowe na 1/2 l
3/4 l mleka
3/4 szkl. cukru
25 dag margaryny
Ze składników ugotować budyń, przestudzić i zmiksować z margaryną.
MASA JABŁKOWA:
1 jabłek
1/2 l wody
1 szkl. cukru
2 galaretki agrestowe
Galaretki rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, pozostawić do zgęstnienia.
Jabłka obrać, pokroić w około 1 cm kostkę. W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać jabłka i podgotować kilka minut. Zdjąć z ognia, dodać rozpuszczone wcześniej galaretki, wymieszać i pozostawić do częściowego stężenia.
POLEWA:
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki margaryny
płatki z białej czekolady do dekoracji
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier, mleko, kakao i wymieszać do połączenia składników. Nie doprowadzać do zawrzenia. Zdjąć z ognia, przestudzić.
WYKONANIE PLACKA:
Na pierwszy blat murzyka rozsmarować połowę masy budyniowej, przykryć wkładką kokosową, na to rozsmarować drugą część masy budyniowej, następnie wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim blatem murzyka i polać polewą. Wierzch udekorować płatkami czekoladowymi. Schłodzić w lodówce. Placek najlepiej kroić po kilku godzinach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz