środa, 25 listopada 2015

BARSZCZ UKRAIŃSKI.

SKŁADNIKI:
500 g wołowiny na gulasz
250 g fasoli
4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
natka pietruszki
1 cebula
1/2 główki małej kapusty
1 kg buraków
0,5 l zakwasu z buraków
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu 10 '/,
2 liście laurowe
troszkę kminku
3 ziela angielskie
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
sól
majeranek
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
kawałek chudego boczku

Fasolę namoczyć na noc, następnie rano ugotować do miękkości. Kapustę poszatkować i obgotować troszkę.
Mięso umyć, pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, jak zawrze to zebrać pianę, dodać kostkę rosołową, jarzynkę w proszku,  liście laurowe, ziela angielskie, kminek, majeranek. Jarzyny pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Gdy mięso było już miękkie dodać pokrojone w kostkę buraki, kapustę i fasolę, posiekany czosnek i zakwas z buraków, na koniec ocet, zagotować, następnie wlać rozrobioną śmietanę z wodą i mąką, doprowadzić do zawrzenia. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z boczkiem, uprażonym na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz