poniedziałek, 2 listopada 2015

STRUCLA DROŻDŻOWA.

SKŁADNIKI:
370 g mąki pszennej
1 jajko
150 ml ciepłego mleka
45 g cukru
10 g cukru waniliowego
50 g roztopionego masła
0,5 łyżeczki soli
15 g drożdży świeżych
50 g masła
10 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 opak. cukru waniliowego

DODATKOWO:
150 g dowolnego dżemu, powideł lub marmolady owocowej
1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta

Z drożdży zrobić rozczyn – drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru i rozetrzeć łyżką z cukrem, następnie zalać ciepłym mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do napęcznienia.
Gdy rozczyn będzie gotowy, dodać mąkę,  cukier ,jajko roztrzepane w miseczce widelcem, cukier waniliowy, sól, roztopione (przestudzone) masło.
Wszystkie składniki zagnieść razem i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Całość rośnie około godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieść i przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o grubości około 4-5 mm i długości blachy, w której będzie pieczone ciasto (35 cm keksówka ).
Na rozwałkowanym cieście równomiernie rozsmarować powidła lub dżem i zwinąć w roladę. Roladę przełożyć do blaszki (posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) o wymiarach 14×35 cm.
Blaszkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30-40 minut). Wyrośniętą struclę naciąć przez środek nożem (strucla ładnie rozłoży się na boki). Ciasto odstawić do podrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę.

KRUSZONKA:
Masło roztopić, dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy, wszystkie składniki wymieszać do uzyskania sypkiej kruszonki.

Wyrośnięte ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Struclę piec w temperaturze 180 'C, przez około 40-50 minut.
Dopiero ostygnięte ciasto najlepiej kroić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz