SKŁADNIKI:
1 1/2 kg schabu
około 2 l wody
3 łyżki soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
1 łyżka musztardy
1 łyżka majeranku
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
1/2 łyżeczki rozmarynu
3 ząbki czosnku
Do 3 litrowego garnka wlać 2 litry wody, dodać wszystkie przyprawy,włożyć ponakłuwany w kilku miejscach schab i zagotować na większym ogniu, jak zawsze zalewa to zmniejszyć płomień do minimum. Mięso ma być całkiem przykryte zalewą, jakby odparowała woda to dolać. Gotować tak15 minut. Wyłączyć.Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Po 4 godzinach zagotować ponownie i gotować drugi raz 15 minut, następnie pozostawić na kolejne 4 h do całkowitego wystygnięcia.
Po 4 godzinach wyjąć schab z wywaru, osuszyć ręcznikiem papierowym, schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz