CIASTO:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
18 dag masła
MASA MAKOWA:
1 puszka maku (900 g)
2 jajka
1/2 szklanki cukru
kilka kropel olejku migdałowego
dodatkowo 3/4 szkl. maku do dekoracji
MASA SEROWA:
1 kg półtłustego sera
100 g masła
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
2 żółtka
4 białka
LUKIER:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
1/2 łyżki soku z pomarańczy
CIASTO:
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę,wsypać cukry, dodać masło i żółtka. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie blachę o wymiarach 22/32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowanym ciastem, lekko rozwałkowanym, wylepić dno blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 10-15 minut do podpieczenia.
Przygotować masę makową.
MASA MAKOWA:
Całe jajka wraz z cukrem ubić robotem na „puch”. Dodać mak i wymieszać, na koniec dodać kilka kropel olejku migdałowego. Tak przygotowaną masę makową wyłożyć na podpieczone ciasto.
Następnie przygotować masę serową.
MASA SEROWA:
Ser zmielić przez maszynkę. Mikserem utrzeć masło z cukrami i żółtkami, następnie dodawać po łyżce sera ciągle ucierając. Wsypać suchy budyń. Ubić pianę z białek, dodać do sera i lekko wymieszać szpatułką. Przygotowaną masę serową wyłożyć łyżką na masę makową.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180'C na 1 godzinę. Gdy ciasto się upiekło poczekać, aż wystygnie w uchylonym piekarniku. Zimne ciasto polać lukrem i posypać suchym makiem.
LUKIER:
Do miski wsypać cukier puder, wlać gorącą wodę, sok z pomarańczy i łyżką utrzeć lukier. Tak przygotowanym lukrem polać wierzch ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz