SKŁADNIKI:
2 kg karkówki
4 ząbki czosnku
2 cebule
2-3 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
4 ziela angielskie
3 owoce jałowca
2 liście laurowe
2 łyżki oleju (do natarcia mięsa)
2 łyżeczki papryki słodkiej
Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie włożyć do miski, posmarować oliwą, roztartym czosnkiem, solą i suszonymi ziołami ze wszystkich stron.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, obłożyć karkówkę, dodać jeszcze ziele angielskie, owoce jałowca i liście laurowe.
Miskę przykryć i włożyć do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie mięso włożyć do rękawa foliowego. Piekarnik nagrzać do temperatury 200'C i piec przez 1,5 godziny, następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze około 30 minut ,żeby karkówka się przypiekła. Pozostawić do ostygnięcia. Potem przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz