SKŁADNIKI:
1 kg żeberek
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki mąki
1 łyżka jarzynki w proszku
1 serek topiony śmietankowy
natka pietruszki
oregano
tymianek
majeranek
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
Żeberka pokroić w paski, po dwie kości na porcję. Na rozgrzanej patelni obsmażyć je na wysokim ogniu z obu stron, przełożyć do garnka i podlać wodą, na tyle, żeby tylko woda przykryła mięso. Doprowadzić do zawrzenia, dodać przyprawy i musztardę, gotować do miękkości mięsa. Wtedy odlać 1/2 szkl. wywaru z mięsa, rozpuścić w nim serek, dodać do sosu. Następnie wlać zawiesinę zrobioną z uprażonej mąki, doprowadzić do zawrzenia, przyprawić do smaku i posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz