poniedziałek, 18 stycznia 2016

CIASTO SALCESON.

SKŁADNIKI:
5 jajek
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki oleju rzepakowego
1 kg jabłek

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę, odstawić.
Do dużej miski wbić całe jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać kakao, porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksować ,aż składniki się połączą. Następnie do masy dodać pokrojone wcześniej jabłka i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do dużej blaszki (35 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 'C i piec do suchego patyczka ok. 40-50 minut, funkcja góra dół.
Przed podaniem gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Do ciasta można też dodać 1 łyżeczkę cynamonu jeśli ktoś lubi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz