SKŁADNIKl NA 35 PĄCZKÓW:
2 serki homogenizowane po 140 g
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO:
1 l oleju do smażenia
W garnku rozgrzać olej, w którym będą smażone pączki.
Wszystkie składniki na pączki umieścić w misce i wymieszać widelcem. Ciasto będzie kleiste. Nie warto jednak dosypywać więcej mąki, bo pączki wyjdą twarde i zbite.
Odmierzać małe porcje ciasta za pomocą małej łyżeczki i umieszczać w garnku. Żeby ciasto łatwiej odchodziło od łyżeczki, warto łyżeczkę namoczyć w oleju przed nabraniem na nią ciasta. Pączki smażyć na złoty kolor z obu stron. Przekładać na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z tłuszczu. Wystudzone posypać cukrem pudrem .
Są tak pyszne, że nie potrzebują już żadnych dodatków, ale jeśli ktoś chce ,to można podać je z marmoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz