SKŁADNIKI:
300 g suchej ciecierzycy
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
2 łyżki drobno posiekanej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
WYKONANIE:
Dzień wcześniej trzeba ciecierzycę namoczyć w wodzie, najlepiej na noc. Miska musi być duża, bo podwoi swoją objętość.
Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, opłukać w ciepłej wodzie i zmielić w maszynce wraz z cebulą i czosnkiem. Do tego dodać resztę składników, dwie łyżki wody, następnie dobrze wymieszać i przykryte folią wstawić na pół godziny do lodówki.
Na grubej patelni rozgrzać olej. Z masy formować małe kotleciki, trzeba je mocno ściskać dłońmi, bo w przeciwnym razie podczas smażenia rozpadną się. Kotleciki usmażyć na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać z surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz