SKŁADNIKI:
2 kg żeberek
ostra papryka
3 łyżki musztardy rosyjskiej
tymiankek suszony
3 gałązki oregano
1 gałązkę rozmarynu
rozmaryn suszony
1 pełna łyżeczka płatków czosnku lub 3 ząbki surowego
sól
3 szt. średniej cebuli
4 łyżki oliwy
WYKONANIE:
Żeberka pokroić na kawałki tak, żeby były po dwie kostki, posmarować oliwą wymieszaną z musztardą,tymiankiem, papryką, rozmarynem, solą i posypać pokruszonymi płatkami czosnku, między żeberka powkładać gałązki ziół. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C, piec 30 minut na termoobiegu, odwócić, piec następne 30 minut.
Po wyjęciu żeberek na blaszce zostanie tłuszcz,na którym usmażyć pokrojone w piórka cebule, która będzie dodatkiem do żeberek. W tym celu tłuszcz przelać na patelnię i na niej usmażyć do zrumienienia cebule.
Podawać z ziemniakami i surówką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz