niedziela, 17 stycznia 2016

CIASTKA FRANCUSKIE.

SKŁADNIKI:
60 dag mąki
40 dag margaryny
2 żółtka
1 op. cukru waniliowego
1 szkl. kwaśnej śmietany

Mąkę z margaryną i cukrem posiekać nożem, dodać żółtka, śmietanę. Ze składników zarobić ciasto, rozwałkować, złożyć na połowę, znowu rozwałkować i tak powtarzać kilka razy. Ciasto schłodzić na chwilę w lodówkce. Następnie wyjąć, rozwałkować i wykrawać trójkąty na rogaliki, albo prostokąty na grzebyczki lub rurki. Potem nakładać trochę marmolady i zlepić boki lub zwinąć w rurki, zależy jak komuś pasuje. Wierzch posmarować białkiem i piec na złoty kolor.
Najprościej będzie, jak wykroi się ciastka foremkami lub szklanką, tylko wtedy wierzch na białku trzeba posypać cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz