CIASTO:
4 szklanki mąki
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
6 łyżek gęstej śmietany (18% kwaśna)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE:
1 mała puszka maku
lub 1 małe op. marmolady
WYKONANIE:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, cukier puder, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Ciasto pociąć na pasy o szerokości ok. 6 cm. Na każdy pasek nakładać masę makową lub marmoladę i zwijać w rulon. Następnie pociąć na 4 cm kawałki. Ułożyć na blasze. Piekarnik nagrzać do temp. 190 ' C i piec przez 20 min. na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz